Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яТести на COVID-19: які бувають, коли їх правильно сдавати

Тести на COVID-19: які бувають, коли їх правильно сдавати

Этот материал также доступен на русском языке
COVID-19 - це грізна інфекція, яка загрожує важким перебігом і серйозними ускладненнями. Її характерні симптоми не завжди розвиваються з початком хвороби, іноді з'являючись, коли є серйозна поразка легень.

Також для цього збудника характерна висока контагіозність, тому темп поширення захворювання серед людей дуже високий. Саме тому швидка та якісна діагностика — запорука не лише вдалого лікування, а й запобігання поширенню небезпечної інфекції у колективі.

Щоб підтвердити або спростувати наявність вірусу, необхідно пройти лабораторне дослідження (наприклад, скласти ПЛР тест або аналіз антитіла). Деякі з цих аналізів показують результат протягом п’ятнадцяти хвилин, іншим потрібно кілька днів. Різні тести використовуються виявлення різних параметрів.

Які бувають тести на ковід

Залежно від необхідної точності лікар може призначити такі дослідження:

  1. ПЛР-тест. Цей метод дозволяє визначити ДНК і РНК вірусів за найменшим їх фрагментом. Як матеріал береться мазок з дихальних шляхів – у виділеннях на слизовій оболонці при зараженні міститься генетичний матеріал вірусу. Для отримання результату потрібен час (наприклад, в лабораторії Ескулаб озвучують його через добу). Саме це дослідження вважається найточнішим, його проводять перед відвідинами інших країн.
  2. ІФА-тест. З його допомогою визначаються антитіла до вірусу. При цьому має два призначення — визначити IgG або IgM. Останні імуноглобуліни виробляються під час гострої фази хвороби, при їх виявленні можна стверджувати, що людина хвора та небезпечна для оточуючих. IgG – це маркер сформованого імунітету та перенесеної інфекції.
  3. Експрес-тест. Його результат буде готовий за 15 хвилин, проте чутливість недостатньо висока, щоб забезпечити максимальну достовірність. Тому результати цього тесту не приймаються у місцях, відвідування яких потребує підтвердження відсутності коронавірусу.

Перелічені дослідження можуть призначатися лікарем у різних ситуаціях. Їх використовується різний біологічний матеріал. Так, для проведення ПЛР достатньо мазка з носової порожнини, а для ІФА потрібен забір крові з вени. Експрес тести вимагають лише кров із пальця.

Коли може знадобитися проведення аналізу

Визначення вірусу або антитіл потрібне:

  • за наявності неспецифічних симптомів респіраторної патології (для визначення етіології);
  • з профілактичною метою перед відвідуванням деяких громадських місць;
  • перед вакцинацією, щоб підтвердити чи спростувати наявність власного імунітету.

Особливо важливо проходити тестування людям похилого віку. Якщо у пацієнта старше 60 років виявляються респіраторні симптоми, необхідно пройти тест на коронавірус, оскільки ризик розвитку ускладнень у цьому віці вищий.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні