Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНовий ковід: у чому особливості вірусу, як розпізнати та чим лікуватися

Новий ковід: у чому особливості вірусу, як розпізнати та чим лікуватися

Этот материал также доступен на русском языке
Діагноз «коронавірус» зараз не викликає такої паніки, як раніше. Лікарі визнали: це захворювання з нами надовго, як грип. І, завдяки виробленню колективного імунітету, перестало бути смертельно небезпечним. У той же час недооцінювати вірус не слід, оскільки він весь час мутує.

Чим загрожують і як проявляються «новинки сезону» – варіанти ковіду під назвами «пірола» та «еріс», розповіла терапевтка вищої категорії Сніжана Ляшук.

 Коли з’явилися нові штами?

«Пірола» – це, так би мовити, найсвіжіший штам коронавірусу, підвид відомого «омікрону», що з’явився ще у листопаді 2022-го і є дуже заразним, але протікає у легкій формі або безсимптомно. Про «піролу» заговорили наприкінці серпня цього року, коли Всесвітня організація охорони здоров’я зафіксувала помітне зростання захворюваності на ковід у країнах Європи та Африки, а також у США.

«Еріс» – також варіант «омікрону», вперше виявлений ще в лютому 2023-го, але поширився у середині літа. Активні дослідження нових штамів тривають, але вже зараз фахівці називають їх основні особливості: велику кількість мутацій, здатність обходити імунний захист (тобто хворіють навіть щеплені та перехворіли раніше) і високий рівень заразності.

Що відомо про симптоми?

Симптоми нового ковіду нагадують симптоми звичайного ГРВІ.

На початковому етапі виникає відчуття загального нездужання і слабкості, може підвищуватися температура тіла (на відміну від «старого» штаму вірусу, зараз її показники невисокі, максимум 38 градусів), характерними є також першіння і біль у горлі, іноді – сухий кашель.

Але найяскравішим симптомом оновленої версії «корони» вважається сильний нежить, який спочатку багато хто приймає за алергічний.

Тривала закладеність носа та запалення гайморових пазух призводять до сильних головних болей, характерних для гаймориту або навіть менінгіту.

Больові відчуття і дискомфорт посилюються при кашлі, чханні, нахилах і у положенні лежачи. Можуть також виникнути закладеність і біль у вухах, іноді (але не так часто, як раніше) зникає нюх.

Серед рідкісних проявів «оновленого» ковіду зустрічаються нудота, блювання, діарея.

Що робити?

Оскільки симптоми «нового» коронавірусу не є специфічними, відрізнити його від застуди або грипу допоможе лише спеціальний тест. Якщо зробити його і звернутися до лікаря поки що немає можливості, дійте таким чином:

  •  кілька разів на день промивайте ніс сольовими розчинами (їх можна купити в аптеці або приготувати самостійно);
  •  користуйтеся судинозвужувальними краплями або спреями для носа (але не перевищуйте дозу, вказану в інструкції);
  •  з болем у горлі боріться трав’яними або антисептичними полосканнями, спеціальними льодяниками.

Якщо симптоматичне лікування не приносить особливих результатів, і самопочуття за 3-4 дні не покращується, це зазвичай означає, що до вірусної інфекції приєдналася бактеріальна і потрібен прийом антибіотиків. Вид і дозування препарату повинен призначати тільки спеціаліст з урахуванням важкості симптомів, віку, наявності хронічних захворювань та інших факторів.

Як запобігти зараженню?

Щоб в осінньо-зимовий період звести до мінімуму ризик зараження ковідом, грипом та ГРВІ:

  •  уникайте перебування поруч з людьми з явними застудними симптомами;
  •  намагайтеся довго не перебувати у закритих приміщеннях з великою кількістю людей;
  •  дотримуйтеся правил особистої гігієни: регулярно і ретельно мийте руки, якщо немає можливості це зробити – користуйтеся антисептиком;
  •  періодично очищайте антисептиком або спеціальними серветками телефон, комп’ютерну клавіатуру, ручки дверей;
  •  частіше провітрюйте житлові та робочі приміщення;
  •  восени пропийте курс загальнозміцнюючих вітамінів.

Щеплення

Що стосується щеплень, вважається, що люди, які отримали повний курс вакцинації, мають тривалий імунітет і все ще застраховані від ускладнень та летального результату. Додаткова масова вакцинація від ковіду зараз не планується.

Хто у групі ризику?

Незважаючи на те що для нових штамів коронавірусу не є характерним тяжкий перебіг інфекції, вони, як і раніше, є небезпечними для основної групи ризику – людей похилого віку з хронічними захворюваннями, такими як цукровий діабет, серцево-судинні та онкологічні патології, ожиріння, астма. У пацієнтів цієї  категорії навіть звичайна застуда може викликати загострення хронічної недуги, різні ускладнення і привести до госпіталізації.

Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні