П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк швидко та легко прокидатися вранці?

Як швидко та легко прокидатися вранці?

Этот материал также доступен на русском языке
Не всі люди прокидаються вранці свіжими та відпочилими. У одних незручний графік, іншим бракує часу на сон, а треті начебто висипаються, але не можуть очей розплющити.

З’ясуймо, чому вранці буває погане самопочуття і що можна зробити, щоб легко прокидатися.

Скільки часу потрібно спати, щоб висипатися?

Це дуже індивідуально. Біологічний годинник кожної конкретної людини налаштований по-своєму і залежить від генетичних чинників. Одні люди можуть спати по 6 годин, а іншим потрібно вдвічі більше. Сон також залежить і від віку: немовлята сплять довше, а літні люди менше.

Для дорослої людини є середній показник: у Міністерстві охорони здоров’я України рекомендують спати 7 або більше годин на ніч. Важлива умова – сон має бути регулярним.

Тому, щоб прокинутися відпочилим, потрібно спати рекомендовану кількість годин.

Инфографика: МОЗ

Чому важко «продираю» очі, навіть якщо нормально поспав?

Це може бути пов’язано з депресією. Часто буває, що біологічний годинник (циркадні ритми) не відповідає способу життя. Людей ділять на «жайворонків» та «сов», залежно від активності. Але у суспільстві прийнято бути активним протягом світлового дня. І багато які «сови» не завжди потрапляють у цей ритм. Їм важко «бути на плаву» вдень, адже приплив сил починається ближче до вечора. Таке явище називаютьсоціальним джетлагом, за аналогією із синдромом зміни годинних поясів під час авіаперельотів.

Британські дослідники виявили, що «жайворонки» захищеніші від депресії і почуваються краще. Вони отримують більше світла, що позитивно позначається на настрої. А от у «сов» навпаки, спостерігається дисбаланс біологічного годинника та соціальної активності, що може призвести до підвищення рівня тривоги та депресії. На думку дослідників, це може бути потенційною причиною поганого самопочуття вранці.

Тому краще привести свій сон та свою соціальну активність (роботу, навчання, спілкування) до балансу. Якщо ж ви відчуваєте вранці тривогу і не хочете вставати з ліжка, то варто звернутися до лікаря.

Що можна зробити, щоб легше та швидше прокидатися?

Не натискайте кнопку повтору на будильнику. Є навіть спеціальний термін для такого явища — дроклінг. Коли ви знову і знову переносите час на будильнику, то збиваєте свій біологічний годинник. Це призводить до сонливості протягом дня.

Спробуйте додати більше світла вранці. Розсуньте штори на вікнах, а якщо потрібно прокинутися до сходу сонця, увімкніть максимум освітлення.

Практикуйте медитацію та йогу. Деякі люди почуваються бадьоріше після невеликої розтяжки м’язів. Регулярні вправи посилають тілу сигнал, що час прокидатися.

Прийміть холодний душ. Занурення у холодну воду викликає фізіологічні зміни в організмі: підвищуються пульс та кров’яний тиск, а також частішає дихання.

Зосередьтеся на сніданку. Організму потрібна енергія для роботи. Випийте чашку кави або чаю – кофеїн тимчасово блокує фактори, що викликають сонливість.

Поекспериментуйте з запахами, спробуйте ароматерапію. М’ята, цитрусові, евкаліпт, іланг-іланг відомі своїми збудливими властивостями. Можна використовувати ефірні олії, шампуні або гелі для душу.

Вийдіть надвір. Свіже повітря та сонячне світло допоможуть вам прокинутися швидше.

Андрій Горін

Фото: Рexels

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні