Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіВакцина чи природний імунітет: що краще захищає від COVID-19?

Вакцина чи природний імунітет: що краще захищає від COVID-19?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато людей, які перехворіли на COVID-19, не хочуть вакцинуватися. Вони стверджують, що природний імунітет захистить їх від повторного зараження. Але чи справді це так?

На цю тему є кілька досліджень. Давайте розберемося, що вчені говорять про проблему імунітету.

Як добре вакцини можуть захищати організм?

Вакцини проти COVID-19 забезпечують сильніший захист організму, ніж імунітет, отриманий після одужання від коронавірусу. Про це йдеться у новому дослідженні центрів з контролю та профілактики захворювань у США (CDC). У ньому брали участь понад 7 тисяч осіб у ​​187 лікарнях.

З’ясувалося, що у невакцинованих людей, які перехворіли на коронавірус, ймовірність заразитися COVID-19 повторно та потрапити до лікарні — у 5 разів вища, ніж у повністю вакцинованих, які до цього не хворіли. Йдеться саме про тяжку форму перебігу хвороби, коли потрібна госпіталізація. Природний імунітет, отриманий після одужання, найгірше захищає від госпіталізації при COVID-19, йдеться у дослідженні.

Директорка CDC Рошель Валенскі заявила, що це дослідження підтверджує важливість вакцин проти COVID-19 — навіть для тих, хто раніше перехворів.

Нужно ли вакцинироваться, если переболел COVID-19?

А як же дослідження ізраїльських учених, що природний імунітет кращий?

Таке дослідження справді є. Ізраїльські вчені спостерігали за трьома групами людей:

  • які отримали дві дози вакцини
  • перехворіли на коронавірус
  • перехворіли на коронавірус і одержали одну дозу вакцини

В результаті дослідження виявилося, що повністю вакциновані люди набагато частіше (майже в 13 разів) заражалися COVID-19, ніж люди з природним імунітетом. Крім того, з’ясувалося, що люди, які перехворіли на коронавірус і отримали одну дозу вакцини, краще захищені від штаму Дельта.

Однак у дослідженні нічого не сказано про небезпеку зараження COVID-19. Ніхто точно не знає, як саме поведеться імунна система, коли в організм потрапить вірус SARS-CoV-2. Чи буде хвороба протікати у легкій формі чи буде потрібно госпіталізація, прогнозувати складно.

Водночас, вакциновані люди зможуть уникнути тяжкого перебігу хвороби та смерті. Покладатися тільки на природний імунітет дуже небезпечно, впевнені багато які експерти з інфекційних захворювань.

Виходить, що найкращий імунітет у тих, хто перехворів, а згодом вакцинувався?

Це одна з головних загадок пандемії. Дослідники у різних країнах виявили цікавий ефект. Якщо щеплення отримує людина, яка раніше перехворіла на COVID-19, то рівень її антитіл може досягти величезних значень. Таке явище називають гібридним імунітетом.

Але це зовсім не означає, що потрібно спеціально заражатися коронавірусом. Адже постковідний синдром ніхто не скасовував. Навіть якщо людина перенесе хворобу у легкій формі, є ризик ускладнень та побічних ефектів. Вплив COVID-19 на організм іще не до кінця вивчений.

Вчені продовжують з’ясовувати вплив третьої дози вакцини (бустерної) на формування імунітету, близького до гібридного. Є дослідження, що бустерна доза може дати людям, які не хворіли на COVID-19, максимальний захист. Але поки що зарано робити висновки.

 

Фото: science.org, Getty Images

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні