П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія з максимальної стала мінімальною: чому так? 

Пенсія з максимальної стала мінімальною: чому так? 

Этот материал также доступен на русском языке
У людей такого же возраста при стаже не менее 20 лет у женщин и не менее 25 лет у мужчин общий размер пенсии теперь не должен быть ниже 2500 гривень.

«Я вийшов на пенсію за інвалідністю ІІ групи у 2003 році. Зараз мені 76 років, стаж – 26 років і 3 місяці. Спочатку мені призначили пенсію 150 гривень. Тоді це була максимальна пенсія. Зараз я отримую мінімальну пенсію – 1864 гривні. Підкажіть, будь ласка, як так сталося, і якими законами це можна пояснити?

Василь Стойка, с. Кричове, Закарпатська обл.»

Спочатку пенсію обмежили

Коли ви йшли на пенсію, діяв Закон України «Про пенсійне забезпечення». Тоді розмір пенсії обмежувався трьома мінімальними пенсіями. 2003 року мінімальна пенсія становила 50 гривень, відповідно максимальна не могла перевищувати 150 гривень. Її ви і отримували. Хоча розрахунковий розмір пенсії міг бути вищим, але обмежувався зазначеною сумою.

З 2004 року діє Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». І тепер виходить так, що ситуація цілком протилежна. Хоча з того часу змінився і сам підхід до визначення мінімальної пенсії. Наразі мінімальна пенсія становить 1854 гривні, що відповідає розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. При цьому максимальна пенсія становить 10 таких прожиткових мінімумів. Очевидно, що основний (розрахунковий) розмір вашої пенсії менший за мінімальну. Він визначається шляхом множення коефіцієнта стажу на зарплату. До основного розміру пенсії встановлюється доплата, щоб пенсія була не нижчою за мінімальну.

Тепер повинні доплачувати за вік

До зазначеного розміру пенсії, ймовірно, вам ще доплачують мізерну надбавку за один рік наднормативного стажу, тобто опрацьованого понад 25 років (1% від основного розміру пенсії). Ось і вся математика. Як бачимо, до 1 жовтня загальний розмір вашої пенсії був близьким до мінімального. Навести точніший розрахунок ми не можемо, оскільки не знаємо напевно складових вашої пенсії, у тому числі розміру зарплати, яка враховується при розрахунку.

Тепер важливо звернути увагу на такий факт. З 1 жовтня особам віком від 75 до 80 років до пенсії встановлено доплату у розмірі 400 гривень. У людей такого ж віку при стажі не менше 20 років у жінок і не менше 25 років у чоловіків загальний розмір пенсії тепер не повинен бути нижчим за 2500 гривень. Це передбачено Постановою Кабінету Міністрів №849 від 16 вересня 2020 року (зі змінами від 22.02.2021 р.). Судячи з усього, зазначене підвищення стосується і вас.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні