Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіПідроблені ковід-сертифікати: в чому небезпека і як їх розпізнають

Підроблені ковід-сертифікати: в чому небезпека і як їх розпізнають

Этот материал также доступен на русском языке
У червоній зоні карантину, щоб працювати і жити у звичному режимі, потрібен COVID-сертифікат або ПЛР-тест. Але темпи вакцинації в країні невисокі і активно процвітає чорний ринок підроблених документів.

У телеграм-каналах і Viber можна знайти велику кількість пропозицій купити довідку про щеплення від коронавірусу. З 18 жовтня ціни на таку послугу зросли. В середньому торговці підробленими сертифікатами просять від 2 тисяч гривень. Але мало хто замислюється, що купити сертифікат вакцинації – це кримінальний злочин.

Давайте розберемося, як розпізнають фіктивні документи про вакцинацію, а також які можуть бути наслідки для власників підробок.

Яке покарання за підроблений ковід-сертифікат?

Використання будь-яких підроблених документів, у тому числі ПЛР-тестів і COVID-сертифікатів – це кримінальний злочин. Якщо виявиться, що ви потрапили всередину кафе або спортзалу за купленим документом про вакцинацію, то в Кримінальному кодексі передбачено штраф до 850 гривень або арешт на строк до шести місяців. Також суд може обмежити свободу до 2 років .

Незважаючи на те, що штраф маленький, за спробу купити сертифікат вакцинації або за його використання людина отримає судимість. Це накладає ряд обмежень:

  • заборону обіймати певні посади;
  • обмеження для виїзду за кордон;
  • обмеження у підприємницькій діяльності;
  • позбавлення права на деякі види пільг.

Посередники, які продають або виготовляють підроблені ковід-сертифікати, можуть стплатити штраф до 3400 гривень, арешт на півроку або обмеження волі до 3 років .

Якщо ж лікар бере на себе відповідальність і вносить недостовірні дані про вакцинацію в електронну систему, то його чекає штраф від 34 до 68 тисяч гривень або обмеження волі на строк до 3 років з забороною займатися медичною діяльністю до 3 років.

А хіба штрафи за підробку ковід-сертифікатів не збиралися збільшити?

Збиралися. Наприкінці вересня уряд схвалив законопроект, у якому штрафи за підробку ковід-сертифікатів набагато вищі. Якщо Верховна Рада його ухвалить, то за використання підробок штраф буде від 17000 до 34000 гривен .

У цьому законопроекті штрафи для посередників від 85 до 170 тисяч гривень. Для лікарів нічого не зміниться, штрафи залишаться такими ж.

Як визначають, що ковід-сертифікат може виявитися сфальсифікованим?

Є кілька способів. Але спершу давайте розберемося, про яку саме підробку ми говоримо.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, сертифікат у «Дії» підробити не вийде. У телефоні відображається лише та інформація, яка є в реєстрі електронної системи охорони здоров’я. Щоб фейковий COVID-сертифікат з’явився в додатку, лікар повинен внести недостовірні дані в систему. І такий ковід-сертифікат буде за законом вважатися підробленим.

Коли лікар вносить інформацію до реєстру, то підписує зміни своїх персональних електронним ключем. Якщо його зловлять під час контрольної закупівлі або на нього вкажуть посередники, то перевірятимуть всіх пацієнтів, яким лікар надав таку послугу.

Що стосується паперових свідоцтв про повну вакцинацію і ПЛР-тестів, то саме їх найчастіше підробляють. Роздруковують бланк, ставлять печатку медичного закладу, а в реєстр нічого не вносять. Ось це класична підробка. Якщо перевірити такий документ в електронному реєстрі, то ніякої інформації щодо нього не буде.

Хто буде перевіряти справжність ковід-сертифікатів і ПЛР-тестів?

У департаменті патрульної поліції сказали, що перевіряти достовірність документів про вакцинацію будуть працівники Держпродспоживслужби, Центру контролю і профілактики захворювань, а також працівники поліції. Вони мають намір проводити рейди в місцях скупчення людей. Документи про вакцинацію перевірятимуть за QR-кодом.

Зараз найбільше підробок виявляють прикордонники, коли перевіряють документи при перетині кордону.

Крім того, підробку можуть виявити лікарі. Якщо людина, яка купила COVID-сертифікат, заразиться коронавірусом і потрапить до лікарні, то їй доведеться повідомити – вакцинувалася вона чи купила сертифікат. Від цього залежить її життя та подальше лікування. За словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, коли пацієнт перебуває в інтенсивній терапії або реанімації, він розповість всю правду про свій сертифікат і хто його зробив. Рано чи пізно ця інформація стане відомою лікарям і поліції.

«Одесская жизнь»

Раніше опубліковано: МОЗ затвердило список професій для обов’язкової вакцинації від коронавірусу 

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні