П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживач«Укрпошта», зміни в роботі: на колесах і сільський банк

«Укрпошта», зміни в роботі: на колесах і сільський банк

Этот материал также доступен на русском языке
Вже зараз у багатьох селах України почали працювати пересувні поштові відділки замість стаціонарних.

До червня 2023 року «Укрпошта» збирається покрити пересувними відділками всі маленькі населені пункти країни. І крім цього – задіяти поштовий банк. Що зміниться для пенсіонерів, яким раніше листоноші доставляли газети і пенсійні виплати додому?

Пересувні відділки для сіл

Планується запустити понад дві тисячі пересувних відділків для сіл. Проект стартував 2018 року і вже працює в семи областях України.

У компанії вважають, що такі відділки дозволять забезпечити доступ до поштових та банківських послуг жителям найвіддаленіших сіл з населенням до 1200 осіб. У таких населених пунктах, як правило, немає ані аптек, ані магазинів, ані банків. А «Укрпошта» обіцяє не лише доставляти пенсії та газети, приймати оплату за комуналку, поповнювати мобільний зв’язок і оформляти передплату, але й доставляти медикаменти, малогабаритну побутову техніку і посилки.

Що таке точка присутності?

Пересувний відділок – це повноцінний поштовий відділок, який приїжджає до населеного пункту за встановленим графіком. Так стверджують в «Укрпошті». Його бригада складається з трьох осіб: начальника, листоноші і водія-супровідника. Під’їжджає почтомобіль до так званої точки присутності, яка організована у приміщенні пошти або в будь-якому іншому – виділеному місцевою ОТГ.

Графік роботи пересувного відділку має бути розміщений на дошці оголошень в селі. Також про розклад можна буде дізнатися у сільського поштаря, представника місцевої влади або за телефоном контакт-центру «Укрпошти»: 0-800-300-545 (всі дзвінки безкоштовні).

Розраховується графік для кожного населеного пункту залежно від кількості жителів. У села з населенням менше 100 чоловік авто має заїжджати раз на тиждень, до 500 – два рази, до 1200 – тричі, понад 1200 – чотири або п’ять разів. А в населених пунктах з великим завантаженням продовжує працювати постійний листоноша – навіть тоді, коли пересувний відділок не приїжджає.

Чи мають залишитися послуги з доставкою додому?

поштові працівники будуть повинні, як і раніше, надавати послуги клієнтам з доставкою додому. Це стосується і газет…

Начальник пересувного відділку залишається в точці присутності, де приймає комунальні платежі, видає грошові перекази та соціальні виплати, поповнює мобільні рахунки, оформляє передплату газети. Водій-супровідник і листоноша в автомобілі пересувного відділку роз’їжджають по домівках клієнтів, щоб доставити їм пенсії, періодику, посилки, у маломобільних – прийняти платежі.

Тобто поштові працівники будуть повинні, як і раніше, надавати послуги клієнтам з доставкою додому. Це стосується і газет: доставку періодики додому, в поштову скриньку закладено в тариф «Укрпошти» і передплатники його оплачують при оформленні передплати.

До того ж працівники пересувного відділку продають у домівках товари першої потреби: чай, каву, крупи, цукерки, пральний порошок… А за попереднім замовленням можуть доставляти і харчові продукти, що мають обмежений термін придатності. Для маломобільних людей це важлива послуга.

Поштовий банк для сільських жителів: як це буде працювати?

У майбутньому «Укрпошта» обіцяє своїм клієнтам надати можливість навіть знімати готівку з банківської карти. Тому ще одне завдання компанії – запуск повноцінного поштового банку. Його пошта збирається купити і мусить визначитися з вибором до кінця цього року.

А запустивши поштовий банк, «Укрпошта» стане фактично єдиним постачальником банківських послуг для жителів сіл, де немає банківських відділків.

Куди звертатися, якщо пошту не доставляють?

При виникненні проблем з доставкою пошти, а також щоб отримати консультацію, пояснення або довідкову інформацію, потрібно звернутися до контакт-центру «Укрпошти», зателефонувавши за номером: 0-800-300-545. Дзвінки приймаються щодня – з 8.00 до 22.00.

Раніше повідомлялося: «Нова пошта» змінила тарифи на доставку посилок

Читайте також: Скільки коштує відправити посилку? 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні