Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиОплата за комуналку: як враховують пільги?

Оплата за комуналку: як враховують пільги?

Этот материал также доступен на русском языке
Сума пільги щомісяця перераховується безпосередньо на особистий рахунок одержувача пільги в одному з уповноважених банків або виплачується йому через поштовий відділок.

«Мені 88 років, я інвалід армії другої групи. Раніше я користувався пільгами при оплаті за комунальні послуги. А в останні місяці ці пільги не враховують. Намагався дзвонити на гарячу лінію 15-45, але відповіді не отримав.

Володимир Сидоренко, село Гмирянка, Чернігівська обл.»

Різні види грошової допомоги…

Надання пільг особам, які стали інвалідами під час проходження військової служби, врегульовано Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей» № 2011-XII від 20 грудня 1991 року (у редакції від 1.08.2021 р.). Так, стаття 12 передбачає 50-відсоткову знижку при оплаті житлово-комунальних послуг у межах норм споживання. Тобто тут нічого не змінилося.

На жаль, ви не написали, в якій формі отримуєте пільги: у готівковій чи в безготівковій, а це важливо. Але ми все одно спробуємо відповісти на ваше запитання, тим більше що ця інформація може бути корисною і для інших читачів.

Згідно з Порядком надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів № 373 від 17 квітня 2019 року* (в редакції від 14.08.2021 р.), діють дві моделі грошової форми надання пільг:

– БЕЗГОТІВКОВА: сума пільги в цьому разі зараховується на рахунок Міністерства соціальної політики в «Ощадбанку» (на персональний акаунт одержувача пільги). А банк, своєю чергою, переказує гроші постачальникам послуг (у певній послідовності);

– ГОТІВКОВА: сума пільги щомісяця перераховується безпосередньо на особистий рахунок одержувача пільги в одному з уповноважених банків або виплачується йому через поштовий відділок.

 

…і правила їх надання

При користуванні тією чи іншою моделлю надання пільг виникають свої нюанси. ЯКЩО МИ ГОВОРИМО ПРО БЕЗГОТІВКОВУ ФОРМУ, то, по-перше, кошти з державного бюджету надходять траншами і, буває, затримуються. По-друге, гроші постачальникам послуг переказуються за пріоритетним принципом. Іншими словами, перерахування коштів за надані послуги проводиться у встановленому урядом порядку:

1) опалення (теплопостачання, газо- і електропостачання);

2) централізоване водопостачання та водовідведення;

3) постачання електричної енергії на освітлення;

4) постачання та розподіл природного газу для приготування їжі та

підігрівання води;

5) вивезення побутових відходів;

6) послуги з управління багатоквартирним будинком;

7) внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку.

Зверніть увагу! Спочатку банк переказує гроші за першу послугу – в повному обсязі, якщо залишилися кошти – за другу і так далі, поки дозволяє сума грошових коштів. Ті послуги, на які грошей забракло, пільговик повинен сплатити самостійно.

ОДЕРЖУВАЧАМ ГОТІВКИ рахунки від житлово-комунальних підприємств надходять без урахування пільги. В цьому разі пільговик повинен сам стежити за платежами – проводити оплату вчасно і в повному обсязі. Якщо з’являється заборгованість, грошова виплата припиняється. Крім того, є й інші обставини, які можуть вплинути на надання пільг. Наприклад, якщо виявиться недостовірність поданої пільговиком інформації.

***

У будь-якому разі всі проблемні питання, що стосуються надання пільг, спочатку слід адресувати до управління соціального захисту, а за потреби звертатися до комунальних служб. Зателефонувавши на урядову лінію (15-45), в даному разі відповіді ви не одержите, бо це окремий випадок і оператори не мають інформації. А це означає, що ваше звернення передадуть до місцевих органів соціального захисту. Можливо, ви таки дочекаєтеся відповіді, але не так швидко, як хотілося б.

Корисний телефон

У Департаменті соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації працює гаряча лінія з питань пільгового забезпечення жителів області: (04622) 5-99-38. Дзвонити можна в робочі дні – з 8.00 до 13.00 і з 14.00 до 17.00.

*«Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу у грошовій формі»

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні