П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧим корисна чорноплідна горобина?

Чим корисна чорноплідна горобина?

Этот материал также доступен на русском языке
Чорноплідна горобина - унікальна ягода! Недаремно її називають чорною перлиною.

Аронія (така її наукова назва) багата на вітаміни С, В1, В2, В9, Е, Р, РР. За вмістом органічних кислот перевершує мандарини, суницю, малину, червону смородину.

Чому “чорноплідку” називають чорною перлиною?

Вітаміну С в ній небагато, зате є каротин. А також молібден, марганець, мідь, кобальт, бор, сорбіт (замінник цукру)… І найголовніше – йод: його в 2-4 рази більше, ніж в інших садових культурах. До речі, кількість йоду в плодах аронії можна збільшити, підживлюючи землю під кущами йодистим калієм.

«Чорноплідка» сприяє зміцненню судин, зниженню рівня «поганого» холестерину, нормалізації тиску, поліпшенню функції щитовидної залози, виводить з організму радіонукліди. На смак аронія кислувато-солодка, трохи терпка. Шкірка у плодів щільна, тому вони не мнуться і добре зберігаються. При температурі не вище плюс 10 градусів – близько двох місяців. При нулі – ще довше. «Чорноплідку» можна заморозити, підв’ялити, висушити. Якщо після сушіння ягоди стали вишнево-червоними, отже, в них повністю зберігся вітамін Р. Якщо ж побуріли, то вітаміну немає і цілющих властивостей у таких плодів уже небагато. Взагалі ж корисні речовини в «чорноплідці» зберігаються дуже довго. Не губляться вони і при тепловій переробці. Одна столова ложка варення цілком замінює добову норму вітаміну Р. До 90 відсотків корисних речовин залишається і в компотах.

Аронія з цукром

Ягоди відокремте від плодоніжок, помийте в холодній воді. Потім на 3-5 хвилин опустіть в окріп, обсушіть і подрібніть блендером або пропустіть через м’ясорубку. Додайте цукор з розрахунку кілограм на кілограм, ретельно перемішайте і варіть на слабкому вогні, аж поки розчиниться цукор. Розкладіть масу у стерильні півлітрові банки і стерилізуйте 15-20 хвилин.

Раніше опубліковано: Виноградар-аматор з Одеської області розповів про найурожайніші сорти сонячної ягоди

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні