П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаРізнеСім фактів з історії юриспруденції

Сім фактів з історії юриспруденції

Этот материал также доступен на русском языке
Вперше в календарі День юриста України з'явився 1997 року, коли з ініціативи Міністерства юстиції та Спілки юристів Президент України підписав відповідний указ.
  • 8 жовтня – День юриста в Україні

Довгий та курйозний шлях

Історія юриспруденції почалася ще у Вавилоні, і їй довелося пройти не лише довгий, але й подеколи кумедний шлях, перш ніж вона набула сучасного вигляду.

1. Попередниками адвокатів були логографи, які у віршованій формі розповідали про різні події. Люди зверталися до логографів, які складали промови для позивачів і відповідачів, а ті заучували їх напам’ять.

2. У 322 році до нашої ери відбувся судовий процес над гетерою Фріною, яка послугувала моделлю для скульптури Афродіти. Заміжні жінки подали на Фріну в суд, звинувативши в безбожництві, за що їй загрожувала смертна кара. Фріна найняла логографа Гіперіда, який, виголошуючи промову, зірвав із Фріни одяг і сказав, що така краса не може бути противна Богу. І суд виправдав Фріну.

3. У стародавніх римлян державних злочинців піддавали покаранню під назвою «прокляття пам’яті», коли нищилося все, що належало злочинцеві, – статуї, згадки в літописах і законах, надгробні й настінні написи. В особливо тяжких випадках під дію закону потрапляли навіть члени його сім’ї.

4. Нерідко в середньовічній Європі церковні суди розглядали справи, в яких обвинуваченими були тварини й навіть комахи. Останній вирок «братам меншим» винесли у Франції 1740 року, коли корову звинуватили в чаклунстві і повісили.

5. За старих часів, якщо зникала кримінальна справа, злочинця не можна було звинувачувати у злочині. Будинки судів у ті часи були дерев’яними, і дуже часто самі злочинці підпалювали їх, щоб уникнути покарання. У таких випадках говорили: «Справа вигоріла».

6. Юристами за освітою були Фідель Кастро, Махатма Ганді, Рузвельт, Лінкольн, художник Василь Кандинський, композитор Петро Чайковський, письменник Оноре де Бальзак і казкар Шарль Перро.

7. У світі юриспруденції адвокати цінуються більше за прокурорів – як у грошовому вираженні, так і у професійному. Ще в Давньому Римі захист людини вважався справою складнішою, ніж звинувачення. Тому у захисників для виступу в суді було рівно вдвічі більше часу, ніж у обвинувача.

«Хороший юрист переконливо перекручує факти – такому повіриш, що людина вкусила собаку, а не навпаки»

Ярослав Гашек, чеський письменник

Раніше опубліковано: День праівників лісу

Читайте також: День рятувальника України

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні