Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіЯкі правила життя на пенсії?

Які правила життя на пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
Як прожити до ста двадцяти? Ну або хоча б до ста? Хто тут володіє чарівним «засобом Макропулоса*»? Поставивши собі таке питання, напередодні Міжнародного дня людини похилого віку ми вирушили в пошуках «знаючих людей». 

 І таки знайшли! Ось тільки нагадали мені відразу ті самі знаючі люди, що засіб Макропулоса ніяк не відшукаєш, та й не в ньому річ. Тому в результаті багатьох опитувань з’ясували головне: річ не в тому, скільки відпущено, а в тому, що і як людина робить для того, щоб «відпущене» вимірювалося не стільки кількістю, скільки якістю.

Тобто ми – про якість життя? Мабуть, так. Що ж говорять наші, такі різновікові, співрозмовники? Простіше кажучи, що пенсіонери радять пенсіонерам?

Лада Бондарева, 93 роки

На пенсії продовжує займатися своєю улюбленою справою – моделює одяг. Освоїла комп’ютер. Активно цікавиться всім, що відбувається в світі, країні та місті.

– Знаєте, завжди трохи ніяковію, коли мене просять передати якийсь секрет активного довголіття. Але скажу одне: в активності й річ. Я не пропускаю лекцій, ходжу до музеїв, на виставки. Багато читаю. Інша річ, що у кожного своє розуміння активності. Посильно займаюся фізичною культурою. І можу зізнатися, що дотримуюся правил: не скаржитися на здоров’я друзям. Що ж стосується мого розуміння здорового способу життя, то я дуже стежу за своєю вагою, при цьому не дотримуючись ніякої дієти. Головне – не переїдати. Ще у мене є правило: обов’язково висипатися. Ну а якщо ви вже просите якоїсь поради… Ну ось я б порадила не спілкуватися з людьми, від яких так і віє негативом.

Надія Гомонюк, 92 роки

Любить повторювати, що ніколи і ні в кого не буває легкого життя, у кожного свій хрест. Велика рукодільниця: і картини з риб’ячих кісток створює, і зі старої банки таке чудо створить, що, здається, перед тобою чарівна скринька.

– Життя навчило: ніколи не можна озлоблюватися. Тобі весь час здається, що тебе незаслужено образили, носиш в собі злість? Ну, тоді й не дивуйся, що «все не те» і «не так» у тебе в житті. Ось люди так люблять розмірковувати про здоровий спосіб життя і правильне харчування. А для мене розуміння здорового способу життя – це, перш за все, навчитися прощати. Я вірш Бориса Пастернака «Учись прощать. Молись за обижающих» як молитву повторюю. І якщо вже говорити про якісь секрети довголіття, то для мене він звучить так: «великодушність лікує, як бальзам». І ще… Мозок повинен постійно працювати. Треба більше спілкуватися з людьми. Я ось, наприклад, ще взяла собі за правило: більше текстів заучувати напам’ять. Мозок треную і пам’ять.

Віктор Ерак, 90 років

Поняття «фізична активність» для нашого співрозмовника – один з китів довгого і активного життя. Віктор – завзятий велосипедист.

– У мене є триєдине правило, яке і стало моїм особистим секретом довголіття. Втім, цим секретом я щедро ділюся з усіма. Перше і головне: гарний настрій – запорука бадьорості й життєвої енергії. Немає гарного настрою – немає нічого. Друге: за будь-яких обставин проявляти доброзичливість, не забуваючи при цьому про дотримання моральних засад. Інакше отримаємо себе таким, як страшний портрет Доріана Грея. Ну і фізична активність дуже важлива разом з режимом харчування. Ні, я не про дієту кажу. Просто не треба переїдати. І харчуватися тільки строго по годинах.

Віктор Шевченко, 90 років

Професія у цієї людини була рідкісна – бондар. І на знаменитому Шустовському коньячному заводі бочки виробляв, і на пивзаводі, і на винному. Великий жартівник і балагур.

– Що більше спілкуєшся з тими, хто тобі цікавий, то краще. Спілкування – дуже важливий бік нашого життя. Ну не повинна людина замикатися! А, як я спостерігаю, зараз у нас часто стається прірва у спілкуванні. Це дуже погано для нас же самих. Ну а щодо всього іншого, то є один закон, який, до речі, усім відомий: в усьому потрібна норма! Я все життя працював на підприємствах, де алкоголь був, скажімо так, «вільний». Але я ніколи не дозволяв собі більше 30 грамів! Так і з їжею: необхідна норма. Ще важливим є везіння: мені ось ще в дитинстві «не пішла» перша цигарка, ось і не став курцем. А ось якщо говорити про те, що вважаю найголовнішим, то треба завжди проявляти доброзичливість. Навіть якщо тобі нахамили. Вважаю, що доброта – це і є секрет довголіття. Порадив би жити за правилом: «Бог тобі послав? Поділися з людьми!».

Микола Пасічник, 75 років

Відомий богатир: спокійно згинає в руках товстелезні пластини, легко розриває навпіл новісіньку колоду карт. Став одним з перших майстрів спорту СРСР з боротьби самбо і рукопашного бою. Генерал українського козацтва. Служив у внутрішніх військах. Виконуючи завдання, здобув важке поранення. Лікарі казали: радій, що залишився живим, а про спорт доведеться забути. Наш герой вирішив, що без спорту – ніяк.

– Немає спорту – немає життя. Ну а здоровий спосіб життя – це в моєму розумінні, перш за все, ніколи не злитися на інших. Якщо в душі злість або заздрість, то, значить, цю людину роздирає зсередини. Все ж дуже просто і давно відомо: стався до людей так, як би ти хотів, щоб ставилися до тебе. І все. Крапка! Ніякого переїдання і – рух, рух, рух! А ще потрібно знаходити час для друзів і знайомих. Людина на те й людина, щоб спілкуватися, ділитися, вміти вислухати іншу людину.

Олександр Бессарабов, 64 роки

А якими секретами може поділитися наймолодший наш співрозмовник – 64-річний майстер-лялькар Олександр Бессарабов? До речі, створювати своїх чарівних ляльок він став, коли основна робота (Олександр – військовослужбовець) залишилася вже «за плечима».

– Ось виходить людина на пенсію. І що тут найголовніше? Не розгубитися і не загубитися! Треба відшукати щось таке, що стане для вас творчим процесом. Тобто тим, від чого будете отримувати кайф. Шукайте – і обов’язково знайдете, я це стверджую на власному прикладі. Ну от самі посудіть: як, ймовірно, у багатьох людей, у мене є, скажімо так, чималі проблеми зі здоров’ям. І в усе це можна зануритися повністю. Самі розумієте, що отримаємо в результаті. А я ось із задоволенням створюю своїх ляльок. І щасливий, що вони подобаються людям. Моя особиста порада чоловікам: не проводьте годинами час за столиком в доміно, відшукайте собі заняття. Краще вже шпаківні робіть або годівниці для птахів. Моторику розвивайте! Це, до речі, і мозок змушує добре працювати.  

Розмовляла Марія Котова

Фото авторки

*«Засіб Макропулоса» – фантастична п’єса Карела Чапека про секрет вічного нестаріння 

Раніше опубліковано: Пенсіонери можуть усе: треба тільки повірити в себе

Читайте также:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні