П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеДень рятувальника України

День рятувальника України

Этот материал также доступен на русском языке
17 вересня в Україні відзначається День рятувальника, заснований Указом Президента України від 12 вересня 2008 року. Свято працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

День в історії

Дата приурочена до церковного свята – Дня ікони Божої Матері «Неопалима Купина». У віруючих ця ікона вважається захисницею тих, що опинилися в біді, і рятувальників, які йдуть до них на допомогу.

Формування рятувальної служби України почалося з 1991 року з моменту здобуття країною незалежності

У 1996 році з’являється єдине відомство – МНС (Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи). Наприкінці 2012 року було організовано Державну службу України з надзвичайних ситуацій. Вона включає в себе численних фахівців. Це медичні працівники, водолази, верхолази, водії, психологи, пожежники та інші.

Ці люди першими поспішають на допомогу мирним громадянам, які опинилися заручниками непередбачених ситуацій, на межі життя та смерті. Понад 70 людей пожежної охорони першими прийняли на себе смертельну дозу радіації відразу після вибуху реактора на Чорнобильській АЕС 1986 року. Їм вдалося відтяти бурхливий вогонь від сусідніх енергоблоків і ціною своїх життів погасити його.

З цікавих фактів варто згадати про те, що пишні вуса у пожежників у старовину були необхідним атрибутом зовнішності. Перед входом до задимленого приміщення пожежники змочували водою свої вуса, розправляли їх і заходили в палаючі будинки. Мокрі вуса забезпечували час для дихання і порятунку потерпілих.

Раніше опубліковано: чи довго витримає планета?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні