П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіКотячий притулок чи концтабір: коли любов перетворюється на патологію

Котячий притулок чи концтабір: коли любов перетворюється на патологію

Этот материал также доступен на русском языке
Надмірне накопичення – риса, властива багатьом самотнім літнім людям.

І якщо з непомірним накопиченням речей довколишні люди ще якось можуть примиритися, то від накопичення тварин вони страждають набагато більше. Для визначення цього «захоплення» навіть з’явився термін – хординг (накопичення), а таких людей називають хордерами.

Антисанітарія та хвороби

Причина того, що людина збирає в домі величезну кількість тварин, криється в її психологічному стані. Здебільшого на це страждають жінки, хоча й чоловіки не позбавлені цього «хобі». До речі, з любов’ю до тварин хординг не має нічого спільного.

Збираючи тварин, самотні й нетовариські люди намагаються відчути себе потрібними хоч комусь. Спочатку вони підбирають одного-двох бездомних кошенят або цуценят, а потім просто не можуть зупинитися. Тварини постійно приносять потомство, бо навіть саму думку про стерилізацію господарі відкидають.

У величезній зграї швидко поширюються захворювання, а вихованці майже завжди страждають від браку води та їжі. На утримання тварин бракує грошей, їх ніхто не вигулює, і квартира перетворюється на справжній смітник. Страждають сусіди, та й самі тварини. Найстрашніше, що багатьох вихованців, яких все ж вдається забрати у таких господарів, доводиться присипляти, бо вони невиліковно хворі.

Крім того, накопичення тварин викликає велику кількість проблем зі здоров’ям як у самих власників, так і у тих, хто змушений жити поруч з ними. Внаслідок нехтування елементарною гігієною й санітарією збільшується ризик пожеж, захворювань, пов’язаних з тваринами, інтоксикацій, в домі заводяться гризуни та комахи.

Не проходьте мимо!

Психологи вважають, що у людей, які заводять величезну кількість тварин, значні проблеми з організацією життя, концентрацією уваги та здатністю приймати рішення. Вони не вміють налагоджувати контакти з іншими людьми, а почуття власної значущості їм додає залежне становище тварин. Спілкуватися з такими людьми дуже складно – вони уникають спілкування і нікому не відчиняють дверей квартири.

Втім, зрозуміти і постаратися допомогти такій людині можна. Насамперед потрібно запастися терпінням і співчуттям, спробувати поговорити з нею, запропонувати допомогу. Якщо людина категорично відмовляється йти на контакт, тоді доведеться звертатися до зоозахисних організацій. Тим більше що в Україні ухвалено закон про заборону жорстокого поводження з тваринами, а таке утримання тварин якраз і належить до розряду жорстокого поводження. У будь-якому разі терпіти в домі «притулок», який більше скидається на концтабір, не можна, адже від цього страждають ні в чому не винні тварини й люди, які живуть поруч.

А що в інших країнах?

У США для боротьби з патологічним накопиченням тварин є Команда для запобігання збиранню, яка контролює умови утримання тварин.

У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ зоозахисники стежать за тим, щоб збирачі тримали рівно стільки тварин, скільком вони можуть забезпечити належний догляд.

Раніше опубліковано: Які покарання чекають мучителів тварин?

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні