Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживач«Фальшива» кориця: як відрізнити?

«Фальшива» кориця: як відрізнити?

Этот материал также доступен на русском языке
Кориця - одна з найпопулярніших прянощів, яка відома протягом багатьох століть. Сьогодні вона є в кожній крамниці, проте під виглядом кориці нам частенько продають касію - рослину, яка є родичкою справжньої кориці і не має її корисних властивостей.

Може нашкодити здоров’ю

Справжня кориця росте в тропічній частині земної кулі, а її найкращі сорти ростуть на острові Шрі-Ланка. Це вічнозелене дерево називається «коричник цейлонський», його кору і використовують як відомі прянощі. Зрізаний з дерева тонкий внутрішній шар кори сушать, ріжуть на шматочки і продають у вигляді паличок або меленого порошку.

У крамницях дуже часто можна побачити упаковки, на яких написано «Кориця», однак всередині знаходиться продукт з родинної рослини – касії, яку ще називають «індонезійською корицею». Це кора іншого сорту коричного дерева і має вона інші властивості.

На відміну від справжньої кориці, кора касії містить у 100 разів більше кумарину – речовини, дуже шкідливої для здоров’я людини. Кумарин може викликати головні болі, гепатит, іноді його навіть використовують як щурячу отруту. І якщо в кілограмі справжньої кориці вміст кумарину становить приблизно дві сотих грама, то в кілограмі касії – два грами.

На що звертати увагу?

Благородна кориця завжди дорожча за касію. При покупці потрібно віддавати перевагу цілим паличкам кориці, оскільки в молотому вигляді найчастіше продають касію.

На упаковці благородної кориці обов’язково повинно бути зазначено «Cinnamomum zeylonicum» (кориця цейлонська), в той час як на упаковках з касією може бути написано «Cinnamomum aromaticum» (кориця ароматична). Також слід звертати увагу на країну-виробника. Справжню корицю везуть зі Шрі-Ланки, касію – з Китаю, В’єтнаму та Індонезії. 

Благородна кориця має ніжний світло-коричневий колір, а її кора згорнута у тугі трубочки. Касія ж темно-коричнева, а шматочки її кори закручені дуже слабко.

Справжня кориця дуже тендітна і тонка, касія ж помітно товща. Якщо спробувати розламати кору касії, вона буде відламуватися волокнами.

Якщо на кору касії капнути йодом, вона набуде темно-синього кольору, справжня ж кориця тільки злегка посиніє.

Раніше опубліковано: В Україну потрапили небезпечні для життя йогурти

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні