Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіХочуть залишити тільки приватних нотаріусів

Хочуть залишити тільки приватних нотаріусів

Этот материал также доступен на русском языке
У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання нотаріальної діяльності» № 5644.

Якщо документ ухвалять, нотаріусів більше не ділитимуть на приватних і державних.

Навіщо це потрібно і що це дасть?

Документ передбачає протягом п’яти років скасувати інститут державних нотаріусів. Автори проекту переконані, що за якістю послуг вони поступаються приватним. До того ж скасування державних нотаріусів вимагає міжнародний досвід. У Європі держнотаріату взагалі немає. Та й плата за надання послуг державним реєстратором не набагато нижча, ніж тарифи приватних нотаріусів.

Крім того, законопроект пропонує відкрити нотаріусам доступ до Єдиного демографічного реєстру. Це, за ідеєю авторів, має зупинити шахрайські схеми з підробкою документів.

Іншими словами, йдеться насамперед про ситуації, коли одна особа намагається замість іншої «провернути» якусь нотаріальну дію. Скажімо, відчуження майна.

Розлучення без суду і нові обов’язки

Якщо закон ухвалять, заяву про розірвання шлюбу можна буде подати не лише до РАЦСу, а й нотаріусу. Актовий запис складуть через 30 календарних днів з моменту подання.

Таку можливість здобудуть і подружжя, що мають дітей. Щоправда, без суду зможуть обійтися тільки ті пари, які укладуть нотаріальний договір про визначення місця проживання дитини, участь у її вихованні і, звичайно, сплату аліментів.

Сьогодні ж в Україні пари з дітьми можуть розірвати шлюб лише в судовому порядку, незалежно від укладення ними договорів щодо дітей. Після ухвалення закону розлучатися через суд доведеться, якщо між подружжям буде спір щодо розірвання шлюбу.

Також нотаріус зможе підтвердити вірність паперової копії електронного документа. А в рамках введення в дію нового варіанту забезпечення доказів – фіксувати інформацію, яка відома особі, проводити огляд речей або веб-сайтів, здійснювати відео- і аудіозапис. Очевидно, що відповідні зміни мають бути внесені і до процесуальних кодексів.

Раніше опубліковано: В Україні будуть карати за фальшиві довідки про вакцинацію

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні