Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіНе платите за комуналку? На вихід!

Не платите за комуналку? На вихід!

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про примусове виконання рішень».

У документі, зокрема, прописано питання, яке хвилює багатьох українців, – виселення з житла боржників за комуналку. Які сюрпризи чекають неплатників, з’ясовувала наша газета.

Коли можуть залишити без житла?

Забрати майно боржника зможуть лише за рішенням суду. І в першу чергу заборгованість буде стягуватися з доходів неплатника, його коштів у банку, автомобіля, цінних металів і паперів. Крім того, боржникам можуть заборонити виїжджати за кордон.

Але якщо цих коштів буде недостатньо, стягнення буде звернено на нерухоме майно неплатника.

Спочатку виконавці звернуть увагу на земельну ділянку, дачу, що належать боржникові. І лише в останню чергу – на його будинок або квартиру.

Ще одна обов’язкова умова: позбавити людину місця проживання можна лише в тому разі, якщо сума його комунальних боргів перевищує 10 мінімальних зарплат. Станом на 2021 рік, це 60 тисяч гривень.

Незгодних оштрафують

Примусове виселення має відбутися наступного дня після закінчення терміну, зазначеного у виконавчому провадженні. Відбувається ця процедура у присутності понятих і співробітників Нацполіціі. Приміщення повинні звільнити від перебування боржника, його майна і домашніх тварин. Користуватися надалі цією житлоплощею йому заборонено. Згідно з документом, виселеним нададуть інше житло. Однак тип цієї житлоплощі в законопроекті не уточнюється.

Якщо боржник буде перешкоджати своєму виселенню, його оштрафують. Для фізичних осіб штраф складе 3400 гривень, для посадових осіб – 5100 гривень, для юридичних осіб – 17 тисяч гривень.

Виселення можна уникнути

Щоправда, запущену процедуру примусового стягнення боргів за рахунок майна, навіть якщо комунальники вже мають відповідне судове рішення, можна зупинити.

Наприклад, боржник має право звернутися до суду і попросити про відстрочку або розстрочку його виконання. Серед вагомих причин – витрати на лікування або ремонт житла, яке постраждало в результаті стихійного лиха.

До того ж хрест на спробах забрати житло за борги може відразу ж поставити наявність прописаних там неповнолітніх дітей. Судові виконавці змушені будуть отримати добро на виселення дитини від опікунської ради. А це практично неможливо зробити. Те ж стосується і випадків, коли в квартирі прописані люди з обмеженими фізичними або розумовими здатностями.

Ще недавно діяла норма, згідно з якою на період дії карантину і протягом 30 днів з дня його скасування було заборонено нараховувати і стягувати пеню за комуналку, «відрізати» від житлово-комунальних послуг, примусово виселяти з житла. На сьогоднішній день дію карантину подовжено до 1 жовтня 2021 року, але до відповідного документу було внесено зміни. Тепер за неоплату послуг ЖКГ або оплату їх у неповному обсязі споживача можуть залишити без комунальних благ. Виняток зроблять лише для тих, хто потрапить до «червоної зони» карантину.

Водночас, як і раніше, на час дії карантину заборонено нараховувати пеню і виселяти боржників з житла, що їм належить.

Говорять цифри

Близько 70 млрд. гривень складають борги населення за житлово-комунальні послуги.

 Раніше повідомлялося: Договір на постачання газу: що в ньому мусить бути?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні