Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧернівчанка розповіла про прості способи розмноження рослин

Чернівчанка розповіла про прості способи розмноження рослин

Этот материал также доступен на русском языке
Якби на те воля Наталії Іванівни Пижівської з с. Перебиківці Хотинського району Чернівецької області, вона б засадила усю нашу Планету квітами, щоб вони дарували гарний настрій людям і прикрашали собою усе навколо.

А поки квітникарка радіє тому, що має. Її присадибна ділянка давно перетворилася у квітковий рай. Легше назвати рослини, яких у Наталії немає, аніж перелічувати ті, що є.

Експерименти з еустомою

Захоплення декоративними рослинами почалося 15 років тому, проте більш серйозно, з опануванням різних способів розмноження, господиня займається всього 2 роки.

В її величезній колекції є і кімнатні рослини, і вуличні, і хвойні, але найулюбленіші: хризантеми, бегонії, пеларгонії, гибіскуси, дельфініуми, туї, лаванда, троянди.

Перший рік вирощувала еустому. Наталія Іванівна думала, що не зможе її приручити, бо часто чула від квітникарів нарікання, що ця рослина дуже вибаглива і примхлива. Але на власному досвіді переконалася у зворотному. Єдиний недолік – це те, що рослина довго проростає, вруна можуть з’явитися і через місяць, і навіть – через два.

Еустому Наталія вирощує через розсаду, висіває насіння у горщики в опалювальній теплиці, а потім з настанням тепла, частину пересаджує у відкритий ґрунт, а іншу вирощує як горшкову культуру. Висаджувати на клумбу потрібно рослинки, які досягли 10 см заввишки, менші можуть просто не прижитися.

Звісно, рости у відкритій землі еустомі подобається більше, проте горщики восени можна занести до кімнати і таким чином однорічна рослина буде багаторічною. Навесні потрібно лишень провести живцювання і не заморочуватися з розсадою.

Троянди живцюванням

Улюблені сорти троянди Наталія Пижівська розмножує теж за допомогою живцювання. Восени, коли закінчаться спекотні дні нарізає пагони у троянди (краще брати молоді) і закопує їх в землю так, щоб 3 бруньки були під ґрунтом, а три – зверху. У пластикової пляшки зрізає денце і встановлює її над живцем, таким чином, щоб троянда була повністю у пляшці. Перед настанням морозів підгортає пляшки землею до самісінького горлечка і закриває пляшку кришкою, створюючи таким чином міні-тепличку. Навесні відгортає землю та відкручує кришку спочатку на годину, потім – на дві, поступово акліматизуючи рослинки. Коли у пляшці з’являться листочки і буде видно, що троянда дала корінці, укриття можна знімати.

Таке розмноження можна проводити і навесні. Підходить цей спосіб не лише для троянд, а й для ягідних культур, декоративних чагарників. На пагоні перед садінням у ґрунт краще обірвати листочки, щоб усі сили були направлені на формування корінчиків. Звісно, лунку треба добряче полити, аби земля була волога.

Інший, не менш результативний спосіб розмноження Наталії порадила знайома, яка вже не один рік займається трояндами. Навесні на кущі треба вибрати здорову і міцну гілочку і під брунькою надрізати кору по колу і зірвати шкірочку. Потім взяти звичайний пластиковий стакан на 0,5 л, розрізати його по висоті, а на денці зробити отвір, який відповідатиме діаметру пагону. Установити стакан на гілочку, наповнити торфом і замотати скотчем, щоб він міцно тримався. Восени будете мати повноцінний кореневласний саджанець троянди.

Пальма – з насіння

Також експериментувала Наталія і з насіннєвим розмноженням фінікової пальми. Квітникарка радить обов’язково кісточки замочувати на добу у світло-рожевому розчині марганцівки, щоб вони набубнявіли. Потім висаджує у горщик з родючою ґрунтосумішшю і чекає поки з’являться вруна. До речі, чекати потрібно не менше 1-3 місяців. Перші п’ять років пальму бажано раз на рік пересаджувати, у подальшому цю процедуру можна проводити рідше, або просто змінювати верхній шар ґрунту у горщику.

Пальма дуже повільно проростає і такими ж темпами росте. Проте рослина того варта. Влітку її можна виносити в сад, а взимку і восени вона прикрашатиме оселю своїм екзотичним листям.

Розмноження рослин настільки захоплює, що кожного разу хочеться опановувати нові способи, що і робить Наталія Іванівна.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про садівницю з Запорізької області, яка зібрала на своїй ділянці рідкісні сорти гибіскусу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні