Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаДачаЯк правильно розмножувати фіалки - поради досвідчених квітникарів

Як правильно розмножувати фіалки – поради досвідчених квітникарів

Этот материал также доступен на русском языке
Розмноження листом – це найпопулярніший метод, завдяки якому з однієї звичайної фіалки (сенполії) за рік можна отримати десятки, а то й сотні нових молодих рослин.

Який лист підходить для розмноження фіалки?

Для розмноження найкраще взяти лист, знятий з другого чи третього ярусу розетки. Це листя найбільш міцне, з великим запасом поживних речовин. З них можна отримати найбільшу кількість діток.

Лист повинен бути без пошкоджень, зелений та соковитий. Якщо на ньому є дефекти (пожовтіння, коричневі плями) його необхідно зрізати до здорової тканини.

Як зняти з фіалки листовий черешок?

Листовий черешок обрізають скальпелем або гострим лезом. Бажано вкоротити саму стеблинку, залишивши від неї приблизно 1,5-2 см – так листок буде більш стійкий при укоріненні. Але можна і не вкорочувати: якщо при заглибленні живець нестійкий, можна поставити йому підпору – із зубочистки чи сірника.

Зрізати стебло краще під кутом 45 градусів – так поверхня для появи корінців буде більшою. Листовий черешок бажано кілька хвилин підсушити на повітрі, щоб зріз затягнувся плівкою. Далі лист укорінюють – у ґрунті або у воді.

Як укоренити фіалку в ґрунті?

Зазвичай квіткарі вибирають цей варіант як найбільш результативний і швидкий. По-перше, ризик загнивання черешка менше при укоріненні в ґрунті, ніж у воді. По-друге, спосіб «одразу в землю» передбачає тільки одну дію – посадку листа і очікування діток. А при укоріненні у воді доведеться виконати дві дії – спочатку поставити лист у воду і дочекатися коріння, а потім вже садити його у ґрунт.

  1. Підготуйте горщики для посадки. Для укорінення краще взяти горщики діаметром 5-6 см, на дні мають бути отвори для зливу води. Також можна використовувати пластикові стаканчики, ємності від йогуртів, зробивши на дні отвору.
  2. Підготуйте грунт для посадки. Найкраще використовувати субстрати на основі верхового торфу, з додаванням розпушувачів: перліт, вермікуліт або пінопласт. Але можна замість цього взяти мох-сфагнум або торф’яні пігулки, в них теж дуже добре розвивається коріння рослини. Торф’яні таблетки перед використанням необхідно замочити згідно з інструкцією.
  3. Заповніть посадкові горщики ґрунтом.
  4. Зріжте листовий держак.
  5. Посадіть листок у зволожений субстрат, трохи приминаючи грунт навколо живця для стійкості. Заглиблювати живець можна не більше ніж на 1 см.
  6. Поставте горщик у тепличку (наприклад, накрийте його пакетом) – і чекайте на появу діток, вони з’являться через 1-2 місяці.
  7. Іноді при посадці в ґрунт лист втрачає тургор, стає пониклим, млявим. Таке часто трапляється, якщо посадковий матеріал довго йшов поштою. У такому випадку варто витягнути лист з горщика та замочити його ненадовго у теплій воді. Коли лист насичиться вологою, дістати його, дати просохнути і посадити заново.
  8. Коли дітки з’явилися, не поспішайте їх відсаджувати. Зачекайте, поки вони підростуть і наростять 2-3 пари власного листя. Потім дітки можна розсадити окремими горщиками і знову прибрати в тепличку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні