П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі вакцини використовують в Україні і чи можна їх комбінувати?

Які вакцини використовують в Україні і чи можна їх комбінувати?

Этот материал также доступен на русском языке
Від коронавірусу використовують чотири вакцини: «КоронаВак», «АстраЗенека» різних виробників, «Пфайзер», «Модерна». Всі вони схвалені Всесвітньою організацією здоров'я (ВООЗ) і потребують дводозного введення.

Відповідно до інструкцій, інтервал між введенням першої і другої дози вакцин становить для: «КоронаВак» 14-28 днів, «Пфайзер» 21 день, «Модерна» 28 днів, «АстраЗенека» 4-12 тижнів.

Як комбінувати різні вакцини?

  • «АстраЗенека» різних виробників взаємозамінні. Якщо перше щеплення було зроблено вакциною індійського виробника, то другу дозу можна отримати вакциною, виготовленою в Європі або Південній Кореї і навпаки.
  • Якщо першу дозу введено вакциною «Пфайзер» або « Модерна», краще використовувати ту ж вакцину для наступної дози. Але якщо такої можливості немає, для другого щеплення їх можна міняти місцями. Інтервал між першою і другою дозами має скласти 28 днів.
  • При тяжкій реакції на введення першої дози «АстраЗенека» або якщо ця вакцина недоступна, для другого щеплення можна використовувати «Пфайзер» або «Модерну». Інтервал між першою і другою дозами – 12 тижнів.
  • Вакцину «КоронаВак» не можна комбінувати з іншими вакцинами!

Ті, що отримали дві дози вакцин, зареєстрованих в Україні та схвалених ВООЗ, за змішаною схемою, вважаються повністю імунізованими.

Нещодавно повідомлялося: Лікування пацієнтів з коронавірусом: що змінилося?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні