Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаКому належиться надбавка на догляд до пенсії за інвалідністю

Кому належиться надбавка на догляд до пенсії за інвалідністю

Этот материал также доступен на русском языке
«Мені 70 років, я самотня, одержую пенсію за втратою годувальника - ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС. Чи будуть мені доплачувати до пенсії за втратою годувальника доплату за II групу інвалідності? Вітебська Р.М., м. Овруч, Житомирська обл.»

За нинішнім законодавством, одиноким особам з інвалідністю II групи, які потребують постійного стороннього догляду або досягли пенсійного віку, встановлюється надбавка в розмірі 50 гривень (постанова Кабінету Міністрів від 16 липня 2008 року №654). Але йдеться тільки про людей, які отримують пенсію відповідно до Законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Тут знову бачимо дискримінацію. Адже отримуючи пенсію за чорнобильським законом, ви втрачаєте право навіть на таку мізерну доплату.

Можливо, в листі ви мали на увазі іншу доплату. З минулого року Кабінет Міністрів встановив надбавку на догляд пенсіонерам, яким виповнилося 80 років і більше і які потребують постійного стороннього догляду. Розмір такої доплати 40% прожиткового мінімуму, що з 1 липня становить 741,60 гривні (1854 грн. х 40%). Встановлюється така державна соціальна допомога управліннями праці та соцзахисту, а не Пенсійним фондом. Як бачимо, ця норма вас теж оминає через вік. 

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, чи можна оформити дві пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні