Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіПенсії, субсидії, гроші: які зміни чекають нас восени?

Пенсії, субсидії, гроші: які зміни чекають нас восени?

Этот материал также доступен на русском языке
Цей поки що неповний рік виявився дуже насиченим в законодавчому плані. Чого тільки вартий податок на розкіш, який сполошив і працюючих, і пенсіонерів.

Скорочення субсидій, переведення пенсій в банки, доплати за віком. І ще багато чого. Ми зібрали і проаналізували зміни, які на нас чекають восени. І поспішаємо розкласти по поличках, щоб наші читачі даремно не хвилювалися.

ВЕРЕСЕНЬ: карантин, «багатство» і правила отримання пенсій

Хто повинен задекларувати своє майно і доходи?

Півтора місяці тому президент підписав закон, який зобов’язує громадян України задекларувати своє майно і доходи в податковій. Хто зробить це добровільно в період з 1 вересня 2021-го по 1 вересня 2022 року, того не торкнуться штрафні санкції. Куди йти і що «здавати»? Не поспішайте – нововведення стосуються не всіх.

Не потрібно декларувати:

  • квартиру до 120 кв. м і житловий будинок до 240 кв. м (в тому числі недобудований);      
  • нежитлові (некомерційні) будівлі площею до 60 кв. м;      
  • земельні ділянки, розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі (наприклад, площа присадибної ділянки в селах не більше 0,25 га, в селищах – не більше 0,15 га, а в містах – не більше 0, 10 га);      
  • один транспортний засіб для особистого використання;      
  • – інші активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень (цінні папери, заощадження, в тому числі валютні тощо).

Більшість наших читачів якраз укладається в рамки дозволеного. Решті ж доведеться заявити про надлишки і сплатити збір. Загальна ставка одноразового збору – 5%, для зарубіжних активів – 9%, для активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики – 2,5%. Якщо після періоду амністії хтось купить квартиру, але не зможе пояснити, звідки у нього взялися гроші, сума збору буде значно більшою.

Де і як будемо отримувати пенсії?

Навесні цього року ухвалили нові правила отримання пенсій: всі пенсіонери, за винятком деяких категорій (осіб з інвалідністю та осіб похилого віку), повинні були з 1 вересня відкрити рахунок і отримувати виплати тільки в банку. Таке рішення буквально приголомшило пенсіонерів, які проживають в передмісті та селах: по пенсію щоразу довелось би спеціально їздити в банк або до банкомату, ще й на проїзд витрачатися. У підсумку все залишили по-старому.

Пенсійний фонд України нагадує: є два способи виплати пенсії – через банк і через «Укрпошту». Причому незалежно від віку, стану здоров’я (наявності інвалідності) або потреби в постійному сторонньому догляді пенсіонер може отримувати пенсію з доставкою додому або в поштових відділеннях. Таку місію покладено на «Укрпошту».

ЖОВТЕНЬ: доплати до пенсії та комунальні справи

Коли 75-річним чекати доплат до пенсії?

З квітня 2020 року пенсіонери, яким понад 80 років, стали отримувати надбавку до пенсії в розмірі до 500 гривень. З липня цього року обіцяли «вікові надбавки» пенсіонерам 75-80 років. Влітку на цю мету грошей в бюджеті не знайшли і благополучно пересунули плани на жовтень.

У Постанові Кабміну «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році» № 127 від 22 лютого 2021 року (у редакції від 23.07.2021 р.) сказано, що з 1 жовтня 2021 року особам 75-80 років, у яких щомісячний розмір пенсій, з урахуванням надбавок і доплат, не досягає розміру середньої заробітної плати в Україні, встановлюється щомісячна компенсація в розмірі до 400 гривень. Середня зарплата на сьогоднішній день складає 10 340,35 гривні. Всі, хто отримує пенсію меншу за зазначений розмір, можуть розраховувати на надбавку з жовтня. До слова, таке ж обмеження діє і для осіб 80 років і старших.

Хто менше платитиме за електроенергію?

З 1 жовтня, за рішенням уряду, буде знижено тариф на електроенергію. Поширюється ця пільга тільки на тих споживачів, які витрачають не більше

250 кВт/год. на місяць. Оплата в такому разі складе 1,44 гривні за 1 кВт/год. Всі, хто «з’їдає» понад 250 кВт/год., як і раніше, платитимуть по 1,68 гривні за 1 кВт/год.

Очікувалося, що з серпня тариф на електроенергію мусив вирости вдвічі. Але, вочевидь, з політичних мотивів, його поки що вирішили утримати. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, зміни торкнуться 80% побутових користувачів.

Чому «всохла» субсидія?

Навесні 2020-го, коли оголосили локдаун і багато які працюючі перебували вдома, субсидіантам збільшили норми споживання на деякі види комунальних послуг: на електроенергію, водопостачання та водовідведення, природний газ для приготування їжі та підігріву води. Це призвело до збільшення суми допомоги, яка надається державою на оплату комунальних послуг.

У серпні уряд вирішив, що зараз ситуація, з медичної точки зору, не така критична. Тому раніше збільшені на 50% соціальні нормативи скасували. Але із застереженням: в опалювальний період (тобто з жовтня) такі правила діятимуть для тих споживачів, хто опиниться в «червоній зоні» карантину. Велику суму виплат субсидіанти отримають автоматично, без додаткових звернень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні