П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДозвілляОдеса: як проводжають паровози...

Одеса: як проводжають паровози…

Этот материал также доступен на русском языке
На залізничному вокзалі в Одесі будь-який час - година пік. Потяги прибувають і відбувають, люди з поклажею, як завжди, поспішають. А сьогодні до цієї звичної вокзальної метушні додалося щось особливе.

Звучить пронизливий гудок, клуби диму піднімаються над першою платформою, звучить «У Черного моря» у виконанні Утьосова, а потім живий оркестр виконує знамениті «Лимончики» і «Сім-сорок»… Що діється?

 

 

 

Люди квапляться до цієї найпершої платформі, щоб тут, роззявивши рота, познайомитися зі справжнім дивом – раритетним дідком-паровозом – живим, справжнім і готовим вирушити в подорож.

– Мамо, там вугілля справжнє! – долинає з «машинного відділення».

Захват повний! Всі (до речі, і багато хто з дорослих) прагнуть туди, де «дядьки-машиністи» визирають з віконця паровоза. Там і справді потрапляєш в абсолютно незнайомий світ: дика спека, вугілля, всілякі старовинні «штуковини», завдяки яким ретро-паровоз на ходу і зможе ось-ось рушити в дорогу.

Але до цього моменту першу платформу, можна сказати, «взяли в облогу»: народ кидався фотографувати це явище з минулого, яке, до того ж, не просто так стоїть, а ще й в прекрасному робочому стані. І вже незабаром діти з дитячих будинків, діти залізничників, гості міста на честь Дня Незалежності України прокотилися на цьому «дідусеві», слухаючи по дорозі захоплюючу оповідь про паровози-поїзди-залізниці, насолоджувалися дорожніми розвагами і пригощалися солодощами. І потягнув за собою ретро-паровоз сучасні вагони з юними пасажирами, видав ще раз оглушливий гудок, залишив за собою слід з густого диму: залізнична подорож для дітей у минуле почалася.

Марія Котова

Фото авторки. «Одесская жизнь».

Раніше опубліковано: Одеса: морський парад до 30-річчя Незалежності України

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні