Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк коронують ікони і які чудеса трапляються в ісламі?

Як коронують ікони і які чудеса трапляються в ісламі?

Этот материал также доступен на русском языке
Серед багатьох шанованих ікон ми особливо виділяємо чудотворні образи.

Є чимало свідчень того, як молитва перед такою іконою позбавляла людину хвороб, допомагала в нерозв’язних, здавалося б, ситуаціях. Однак поняття «чудотворіння» є не лише у християнстві, воно є і в багатьох інших релігіях, зокрема в ісламі.

Першу ікону написав євангеліст Лука

Чудотворні ікони являють собою іконописне зображення, шановане як джерело незвичайного впливу. Вважається, що причиною всіх феноменальних явищ є сила Всевишнього, яка впливає на людей або події через ікону.

У православ’ї є більше тисячі чудотворних ікон, переважно це ікони Богородиці. Першим іконописцем в історії вважається євангеліст Лука, який приніс власноруч написану ікону Богородиці і та благословила її. Ну а першою чудотворною іконою вважається Спас Нерукотворний – плащаниця з зображенням Ісуса Христа, або, як її ще називають, Манділіон. За переказами, зображення відправили едеському царю Авгарю, який після цього був вилікуваний від прокази.

У XVIII столітті було прийнято поклонятися тільки відомим іконам, що зберігалися в монастирях або храмах, бо у цих ікон було більше шансів отримати статус чудотворної. А от якщо ікона, нехай навіть стара, була знайдена десь у лісі або біля річки, то поклоніння їй вважалося неправильним і церковною владою обмежувалося. Особливо це стосувалося тих ікон, які перебували у приватному володінні, бо видавати звичайну ікону за чудотворну вважалося гріхом.

За християнським канонами, чудотворною вважається ікона, якщо після молитов перед нею люди отримують допомогу, проте всі ці чудеса мала засвідчити духовна влада. Якщо ікона проявляла якісь властивості чудотворної, її опечатували і поміщали у вівтар. Потім створювали спеціальну комісію, писали протокол, при цьому мало бути не менше трьох свідків чудотворення, один з яких мав священний сан. Сьогодні такі складнощі вже не потрібні, бо всі місцеві ікони вважаються гідними поклоніння.

Для ікон виготовляють спеціальні корони

У католицькій релігії чудотворні ікони мають іще одну назву – короновані. Коронація – це акт подяки образам за чудеса на землі. Коронують ікони порівняно рідко, адже для цього потрібні дуже вагомі причини. Дозвіл на це дає Ватикан, а здійснює коронацію сам Папа Римський або єпископ, якого делегують з Риму. Після цієї процедури ікона називається папською, або римською.

Першу чудотворну ікону Богородиці коронували ще 732 року для собору святого Петра. Коронував її Папа Григорій III коронами з діамантами. Спочатку чудотворні образи «нагороджували» коронами не постійно, лише подеколи. Так тривало, аж поки Папа Урбан VIII доручив єпископській колегії розглядати всі прохання про коронацію ікон і статуй Христа і Богородиці і видавати дозвіл на коронацію. Трохи пізніше, 1630 року, кардинал Олександр Сфорца Паллавічіно навіть заснував спеціальний фонд для виготовлення коронаційних ікон. Спочатку коронацію проводили тільки в Римі, а потім урочистості перемістилися і до інших міст.

Чудеса в ісламі можуть творити лише пророки

В ісламі ікон немає, бо зображення людей у ​​мусульман заборонено, але є саме поняття чуда. Всі ісламські чудеса поділяються на кілька видів, проте розібратися в них непідготовленій людині не так просто.

Згідно з Кораном, джерелом будь-якого чуда вважається Аллах, а чудеса він здійснює через людину, яка є пророком. Справжнє чудо може мати тільки позитивний вплив на світ, мусить бути зрозумілим людям і відповідати тому, про що просили. Якщо станеться щось протилежне проханню, то справжнім чудом це вважатися не буде. А ще, за законами ісламу, чудо неодмінно має суперечити законам природи.

Найбільшим чудом вважається муджиза. Це чудо, яке є одним із підтверджень того, що людина, яка вчинила його, пророк і посланець Аллаха. Воно має бути таким, щоб ніхто не зміг його повторити, також його не можна використовувати з корисливою метою.

Інший різновид подібних чудес в ісламі – карама – може статися з тими, хто щиро вірить в Аллаха і дотримується всіх законів ісламу. Для таких людей усі незвичайні явища проявляються виключно в надзвичайних ситуаціях. При цьому про чудеса їм краще мовчати і публічно їх не демонструвати – це мають право робити тільки пророки.

Якщо чудо відбувається зі звичайною людиною, воно носить назву мауна. Це може бути допомога у скрутній ситуації, зцілення від хвороб або виконання якогось прохання. А от різновид чудес під назвою іхана здійснюють невіруючі і грішники. Вважається, що під час цього відбувається зазвичай не те, що було задумано, а щось прямо протилежне, і воно неодмінно завдає людям шкоди. Ну а найбільшим і неперевершеним чудом святих в ісламській релігії вважається аль-істикама – здатність дотримуватися божественних законів протягом усього життя.

Короновані ікони України

ТЕРЕБОВЛЯНСЬКА ІКОНА МАТЕРІ БОЖОЇ – одна з найстаріших «плакучих ікон» України. Зберігається в соборі Святого Юра у Львові.

САМБІРСЬКА ІКОНА БОЖОЇ МАТЕРІ – за переказами, ікону намалював на кипарисовій дошці сам євангеліст Лука. Знаходиться у церкві Різдва Пречистої Діви Марії в м. Самборі Львівської області.

БОГОРОДЧАНСЬКА ІКОНА БОЖОЇ МАТЕРІ – копія, знаходиться в церкві св. Івана Богослова в м. Богородчани Івано-Франківської області.

БЕРДИЧІВСЬКА ІКОНА МАТЕРІ БОЖОЇ – головна католицька святиня України і Полісся. Шанується і католиками, і православними. Копія знаходиться в костелі Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в Бердичеві.

ГОШІВСЬКА ЧУДОТВОРНА ІКОНА БОЖОЇ МАТЕРІ – копія Ченстоховської ікони Божої Матері. Зберігається в Гошівському монастирі в Івано-Франківській області.

ЗАРВАНИЦЬКА ІКОНА БОЖОЇ МАТЕРІ – поясний образ Богородиці. Папа Римський Пій IX надав їй паломницького значення. Зберігається в Зарваницькому храмі Пресвятої Трійці.

Раніше повідомлялося: Як провести Петрів піст?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні