П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяКуховарські книги: коли з'явилися і хто придумав?

Куховарські книги: коли з’явилися і хто придумав?

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні куховарська книга - «шпаргалка» кожної господині, і навряд чи можна знайти дім, де її немає.

Але був час, коли кулінарних книг і в помині не було, а рецепти передавали з уст в уста. Хто ж придумав перші куховарські книги?

Вважається, що куховарські книги існували ще у Стародавній Греції та Римі і були актуальні навіть в середньовіччі. Наприклад, якийсь невідомий монах переписав на пергамент кулінарний трактат римського ненажери Марка Апіція.

Одним з перших справжніх професійних шеф-кухарів в історії вважається кухар трьох французьких королів Гійом Тірелом. Він написав знаменитий трактат «Про наїдки», який став основою французьких гастрономічних традицій. Щоправда, в той час зберігати навіть куховарські книги в кухні було не прийнято. Будь-яке видання коштувало дуже дорого, тому історики вважають, що книги кулінарних рецептів кухаря читали у вільний від роботи час, як зараз ми – художню літературу.

У 1773 році було надруковано перша книга з рецептами страв російською мовою. Її автором став Сергій Друковцев, який служив у Головній провіантській канцелярії. Називалася вона «Економічне повчання дворянам, селянам, кухарям і кухаркам». Основна частина рецептів була перекладена автором з іноземних журналів і кулінарних книг.

Перші куховарські книги українською мовою стали з’являтися на початку 1900-х років. Серед них були «Перша українська загальнопрактична кухня», «Нова кухня вітамінова», «Страви й напитки на Україні». Однак кулінарними бестселерами стали куховарські книги Дарини Цвек, у яких збереглися традиції української кулінарії.

 

 Як з’явилося слово «кулінарія»?

У Стародавній Греції одним з найшанованіших богів був Асклепій або, як його називали у Стародавньому Римі, Ескулап. Його дочки і сини, як і він сам, були покровителями медицини, здоров’я і зцілення, а допомагала їм у цій справі вірна кухарка Куліна. Від її імені і отримала свою назву кулінарія – в перекладі з латини culina означає «кухня».

Раніше повідомлялося про те, як приготувати смородинове печиво.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні