Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧого немає в Біблії: про гріхи, дочок Адама і Єви, юдейські та...

Чого немає в Біблії: про гріхи, дочок Адама і Єви, юдейські та християнські міфи

Этот материал также доступен на русском языке
Багато хто впевнений, що інформація про те, що в пеклі грішників варять у котлах, а Ной рятував «кожної тварі по парі», міститься саме в Біблії. Однак якщо прочитати цю «книгу книг», нічого подібного ви в ній не знайдете.

Ми продовжуємо розповідати, які ж відомі міфи ми приписуємо авторам Біблії, і як все було насправді?

А чи була Ліліт?

В юдейській міфології Ліліт згадується як демониця, а в кабалі – перша жінка, яку Бог створив для Адама. Однак Господь, мабуть, не врахував сварливої жіночої вдачі, і замість доброї та ніжної дружини бідолаха Адам отримав масу неприємностей. Ліліт не побажала підкорятися чоловікові, тому що вважала себе рівною Адаму, і втекла від нього. Бог відправив у погоню трьох ангелів, які наздогнали непокірну біля Червоного моря. Але повернутися до чоловіка Ліліт відмовилася і стала злою демоницею, яка «вбиває немовлят». Ця історія є в іудейському середньовічному тексті, викладеному в сатиричній манері. Однак в Біблії нічого подібного не описано, і християнство цю історію не визнає.

Щодо Біблії, то давньоєврейське слово «ліліт» зустрічається там лише один раз і в такому контексті: «там відпочиватиме нічний привид (ліліт) і знаходитиме собі спокій». Річ в тому, що в івриті слово «лейліт (ліліт)» є звичайним прикметником жіночого роду і традиційно перекладається як «нічна».

За що постраждали Содом і Гоморра?

Традиційно вважається, що Бог знищив Содом і Гоморру за одностатеві зв’язки, які за старих часів здобули назву «содомія». Однак реальна історія була дещо іншою і в Біблії описана інакше. Міста Содом і Гоморра були багатими та процвітаючими, а життя мешканців цих міст було настільки благополучним, що вони перестали з повагою ставитися до Бога. Вони дедалі більше грішили, а в містах панували брехня, злість, розпуста і ворожнеча. Багато людей, які постраждали від мешканців цих міст, скаржилися Богу на їхні гріхи. Прийнявши людську подобу, у супроводі двох ангелів, Господь вирішив відвідати праведника Авраама, а заразом і провести розслідування. Побачене Богові дуже не сподобалося і він вирішив знищити обидва міста, але пообіцяв пощадити всіх, якщо там знайдеться хоч десяток праведників. Праведників, зрозуміло, не знайшлося, і Содом і Гоморра загинули у вогні. Вважається, що справжньою причиною руйнування міст є не лише одностатеві стосунки, а й інші численні гріхи їхніх жителів і негостинна поведінка по відношенню до мандрівників.

У Адама і Єви були дочки

Згідно з Біблією, рід людський походить від нащадків Адама та Єви, проте там чомусь згадуються лише їхні сини. Тому постає справедливе питання: звідки ж у такому разі взялося людство? У Адама та Єви, крім Каїна та Авеля, згідно з дослідженнями вчених-генетиків, були ще 10 синів і 18 дочок, які й зробили потомство, що заселило землю. Святе Письмо до жінок ставилося зі зневагою і рідко згадувало імена їхніх дочок. Проте відомо, що перших біблійних жінок звали Аван, Азура, Ноем, Муалелет, Діна, Барака, Една, Бетенос, Емзара. Перші шлюби їм довелося укладати з рідними братами, оскільки іншого виходу не було, але надалі, за часів Мойсея, Бог заборонив кровозмішення. Родоначальником людства став третій син Адама та Єви Сіф, а нащадки інших синів загинули під час Всесвітнього потопу.

Звідки взялися сім смертних гріхів?

Багато хто здивується, але у Святому Письмі немає жодного переліку семи смертних гріхів. Більше того, там вказано лише один гріх, який не можна пробачити людині, — це блюзнірство на Святого Духа. Тобто єдиним смертним гріхом людини є ганьба, блюзнірство або лихослів’я стосовно Бога.

Взагалі, перелік семи смертних гріхів та їхнє тлумачення належить до католицької традиції, у православ’ї ж йдеться про вісім порочних пристрастей або помислів, список яких у Біблії також не наводиться. Натомість послання апостола Павла містять перелік, до якого входить понад 20 гріхів, проте згадується, що багато які грішники згодом розкаялися і стали частиною церкви.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні