П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яХворих будуть сортувати. Що це означає?

Хворих будуть сортувати. Що це означає?

Этот материал также доступен на русском языке
Медичне сортування (тріаж) пацієнтів прийняте сьогодні в усіх розвинених країнах. Його мета - забезпечення вчасного подання допомоги в потрібному обсязі максимальній кількості хворих.

До кінця поточного року цей метод розподілу пацієнтів буде впроваджений і в Одесі.

У приймальних відділках – повна діагностика

Сьогодні на вимогу Національної служби здоров’я України (НСЗУ) лікарні інтенсивного лікування повинні мати приймально-діагностичні відділки термінової допомоги. Там повинні не лише приймати пацієнтів, оформляти історії хвороб, але і проводити повну діагностику хворих. А в разі потреби – гострої патології – подавати їм відповідну допомогу з подальшим доліковуванням у профільному стаціонарі на території лікарні.

Зараз приймально-діагностичні відділки термінової допомоги готують у міських клінічних лікарнях №№ 1, 10 і 11. Вони мусять бути обладнані найсучаснішою медичною технікою та укомплектовані багатопрофільними командами лікарів. Медики, своєю чергою, повинні пройти сертифікацію (підтвердити вміння працювати на цій діагностичній апаратурі) і відпрацювати спільну командну тактику допомоги хворим. У таких відділках і буде відбуватися медичне сортування пацієнтів.

Дитячі лікувальні установи до цього проекту не ввійшли. Але дитячій клінічній лікарні №3 місто виділило кошти для створення приймально-діагностичного відділку термінової допомоги. Там планують розмістити травмпункт, лабораторії, палати інтенсивної терапії та діагностики. Будівельні роботи вже почалися.

Командна робота і сучасне обладнання

За словами директора МКЛ №1 Євгена Григор’єва, щоб у лікарні з’явився приймально-діагностичний відділок термінової допомоги, потрібне навчання задіяного в ньому персоналу за фахом «Медицина нагальних станів». 

– Підготовку всіх команд, які будуть працювати в цьому відділку, плануємо завершити протягом двох-трьох місяців. Принцип його роботи – взаємодія системи екстреної медичної допомоги та надання всієї ургентної допомоги пацієнтам, яких привозять машини «швидкої». Це хворі з інсультами, інфарктами, хірургічною, гінекологічною патологіями. Тобто – практично весь спектр спеціалізованої допомоги, яку подають у нашій лікарні.

Вже сьогодні відділок оснащено тримісним цифровим рентгенівським апаратом, апаратом ультразвукової діагностики експерт-класу та іншим сучасним обладнанням, потрібним для подання екстреної медичної допомоги. У поточному році обіцяють встановити комп’ютерний томограф та ангіограф, а на початку наступного – очікують поставку магніторезонансного томографа.

Червоний, жовтий, зелений

Після завершення підготовчого етапу «швидка» буде возити пацієнтів винятково до таких відділків. Там, згідно з протоколом, їм подадуть шістдесятихвилинну нагальну допомогу. За основу будуть прийняті стандарти європейських медзакладів. А саме: у приймально-діагностичних відділках допомога подаватиметься за «зеленим», «жовтим» і «червоним» коридорами.

По «червоному» коридору направляються пацієнти, яким медичну допомогу потрібно подати негайно. Це хворі з порушенням життєвих функцій, які потребують негайної реанімації та інтенсивної терапії.

По «жовтому» коридору направляються пацієнти, які можуть почекати до 30 хвилин. Допомогу їм подадуть відразу ж після хворих «червоного» коридору.

«Зелений» коридор призначений для пацієнтів, які звернулися по ургентну допомогу, але стан їх здоров’я дозволяє відстрочити її отримання на дві години.

«Трикоридорному» принципу відповідатиме і конструкція відділку. В зоні сортування будуть реєстратура та приміщення для очікування. Сортуватимуть хворих лікарі нагальних станів. За словами директора лікарні №10 Дениса Себова, надалі зі станцій швидкої допомоги вони перебазовуються до приймально-діагностичних відділків лікарень інтенсивного лікування.

Картки медичного сортування, використовувані японськими пожежниками.

Сяючі ліхтарі тріажу. Зліва направо: нагальний, терміновий, морг, нетерміновий.

Комп’ютеризована система медичного сортування.

Важливо!

Обіцяють, що екстрену медичну допомогу подадуть будь-якій людині – незалежно від наявності декларації, укладеної з сімейним лікарем.

Фото: wikipedia.org

Раніше повідомлялося: Як видалити катаракту і чому сльозяться очі?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні