Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиДонори: права та надбавки до пенсії

Донори: права та надбавки до пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції газети звернувся пенсіонер Василь Телячий, житель села Лисець Хмельницької області, з проханням розповісти про пільги, які належаться донорам.

Законний відпочинок і безкоштовне харчування

З 25 січня 2021 року діє новий Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» №931-ІХ від 30 вересня 2020 року (з останніми змінами від 25.01.2021 р.). Попередній Закон України «Про донорство крові та її компонентів» скасували.

Наразі держава забезпечує донорам компенсацію витрат, пов’язаних з донацією крові і (або) компонентів крові, і заохочує безоплатне донорство. Для донорів встановлено такі пільги:

– звільнення в день здавання крові та (або) її компонентів від роботи (незалежно від форми власності підприємства) зі збереженням середнього заробітку. Підставою для звільнення від роботи (навчання, служби) є довідка (Форма №435/о), видана донору за місцем медичного обстеження та донації крові;

– надання після кожного дня здавання крові та (або) її компонентів додаткового дня відпочинку зі збереженням середнього заробітку або приєднання (за бажанням працівника) цього дня до щорічної відпустки. Якщо працівник здає кров у період щорічної відпустки, то відпустка подовжується на один день;

– в день безкоштовної донації крові та (або) компонентів крові донор забезпечується безкоштовним харчуванням;

– донорам, які протягом року безоплатно здійснили донацію крові в сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, або плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює чотирьом разовим максимально допустимим дозам, допомога за тимчасовою непрацездатністю у зв’язку з захворюванням виплачується у розмірі 100% середньої зарплати незалежно від стажу роботи. Така пільга надається протягом року.

Доплати почесним і заслуженим донорам

Крім переліченого, Законом №931-ІХ надаються такі гарантії:

відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю донора у зв’язку з виконанням донорської функції, з урахуванням додаткових витрат на лікування, посилене харчування, інші заходи, спрямовані на його соціально-трудову та професійну реабілітацію;

– інвалідність донора, що настала у зв’язку з виконанням ним донорської функції,
дорівнюється до інвалідності внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання;
– в разі смерті донора, яка настала в результаті виконання донорської функції, членам сім’ї померлого (утриманцям) призначається пенсія у зв’язку зі втратою годувальника.

Донори, які безоплатно здали кров у сумарній кількості, що дорівнює 40 максимально допустимим дозам, або плазму крові в сумарній кількості, що дорівнює 60 максимально допустимим дозам, мають право на присвоєння звання «Почесний донор України». Почесним донорам встановлюється надбавка до пенсії в розмірі 10% від прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (з 1 липня – 229,40 гривні).

За старим законом Почесні донори мали більше пільг. Наприклад, право на придбання ліків зі знижкою 50% або безплатне позачергове зубопротезування (за винятком зубопротезування з використанням коштовних металів).

Вагоміша нагорода – звання «Заслужений донор України». Воно присвоюється президентом країни і дає право на надбавку до пенсії в розмірі від 20% до 25% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (з 1 липня – від 370,80 до 463,50 гривні).

Ілюстративне фото

Нагадаємо, раніше повідомлялося: Чи можна одержати пільги без коду?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні