П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія: як обчислюють стаж підприємцеві?

Пенсія: як обчислюють стаж підприємцеві?

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсія за віком призначається з дня, що йде за днем досягнення пенсійного віку.

«У березні 2018 року мені виповнилося 60 років. За трудовою книжкою маю 22 роки стажу. Крім того, з 1991-го по 2004 рік був підприємцем. Ці 14 років мені до стажу не врахували і в призначенні пенсії відмовили. Я працював на фіксованому патенті, платив внески, є свідоцтво підприємця. Довго не міг зібрати документи, звернувся по призначення пенсії лише у жовтні 2018 року. Але мені відмовили, оскільки дані про мою підприємницьку діяльність втрачено. Прошу відповісти на мої запитання.

1. Чи повинен Пенсійний фонд призначити мені пенсію з дня досягнення пенсійного віку – з 3 березня 2018 року? Адже це їхня провина, що документи зникли.

2. Є Постанова Кабінету Міністрів №793 від 3 жовтня 2018 року, згідно з якою мені до стажу повинні зарахувати період з 1 січня 1998 року по 31 грудня 2003 року. Але вона не виконується. Чому?

Валерій Степанюк, м. Вінниця»

Рішення про відмову в пенсії можна оскаржити

Підприємці часто стикаються з проблемою підтвердження стажу. І, на жаль, саме з 2018 року стрімко зросла кількість стажу, необхідна для призначення пенсії. У 2017 році досить було мати 15 років стажу, а в 2018 році – відразу 25 років стажу. І трудової книжки вам тоді не вистачило. У цьому році для призначення пенсії вимагають вже 28 років стажу. За новими правилами, наявний у вас стаж (за трудовою книжкою) дозволяє оформити пенсію у 63 роки. Тобто пенсію вам повинні призначити в цьому році. Тепер постає питання про те, як повернути пенсію за 2018-2021 роки. 

Згідно зі статтею 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія за віком призначається з дня, що йде за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення по пенсію відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку. В іншому випадку пенсія призначається з дати подання заяви. Тут важливо розуміти, які саме документи були у вас на руках на момент звернення по пенсію. Щоб відстояти своє право на пенсію з більш раннього терміну, вам, можливо, доведеться оскаржити рішення про відмову в призначенні пенсії 2018 року не лише в Пенсійному фонді України, а й в суді.

Які документи потрібні?

Зі свого боку, можемо звернути вашу увагу на такі нюанси. Для початку звернімося до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (затверджений постановою правління Пенсійного фонду України №22-1 від 25.11.2005 р.). Згідно з цим Порядком, період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності, крім осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність за спрощеною системою оподаткування, з 1 липня 2000 року підтверджується довідкою з бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

Період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування до 1 січня 2004 року підтверджується:

– спеціальним торговельним патентом;

– або свідоцтвом про сплату єдиного податку;

– або патентом про сплату фіксованого розміру прибуткового податку з громадян;

– або довідкою про сплату страхових внесків.

З 1 січня 2004 року – досить довідки з бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

Про зарахування стажу підприємця з 1998 року

У травні 2018 року Порядок було доповнено таким реченням: «Для визначення права на призначення пенсії за віком, відповідно до статті 26 Закону, за період ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а також із застосуванням фіксованого податку з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно надається довідка про реєстрацію в якості суб’єкта підприємницької діяльності».

При цьому з 1 січня 2018 року набули чинності доповнення, які з’явилися в Прикінцевих положеннях згаданого Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (розділ XV, пункт 3-1). У них сказано, що до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії, відповідно до статті 26 цього Закону, зараховуються періоди ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а також із застосуванням фіксованого податку:

  • з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно, підтверджується довідкою про реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності;
  • з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно, за умови сплати страхових внесків (єдиного внеску) незалежно від суми сплачених коштів (крім випадків звільнення від сплати єдиного внеску).

Стаж лише «допомагає» отримати пенсію

Такий стаж не враховується безпосередньо при розрахунку розміру пенсії. Він береться умовно для визначення права на пенсію, якщо стажу не вистачає для виходу на пенсію за віком (скільки треба стажу – зазначено в тій самій статті 26). Підкреслимо, що ця норма набрала чинності з 1 січня 2018 року. Для реалізації зазначених змін було ухвалено доповнення до вищезазначеного Порядку №22-1, а також внесено зміни до Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній (затверджений Постановою Кабміну №637 від 12 серпня 1993 року).

Також було ухвалено Постанову Кабміну №793 від 3 жовтня 2018 року*, на яку ви посилаєтесь. У цьому документі лише продубльовано норми Закону, які набрали чинності з 1 січня 2018 року, а саме – зарахування до стажу підприємницької діяльності періодів з 1 січня 1998 року по 31 грудня 2003 року і з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2017 року. Сподіваємося, що ця інформація допоможе вам оцінити ситуацію і зрозуміти, чи зможете ви обстояти свою правоту у вищих інстанціях.

*«Про внесення змін до пункту 4 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній»

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Що передувало: “Індексація пенсії мене оминула”

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні