Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДачаСолома на дачі: використовувати чи ні?

Солома на дачі: використовувати чи ні?

Этот материал также доступен на русском языке
Ми часто недооцінюємо те, що дає нам природа, нехтуємо її підказками і робимо все, так як нам заманеться. Сьогодні хочу розповісти про солому, в яких випадках її можна використовувати, а в яких –ні.

Чи справді солома – найкраще добриво? Про все по порядку.

Замінник мінеральних добрив

Перш за все хочу відмітити, що солома може повністю витіснити з присадибних ділянок як мінеральні добрива, так і гній. Вона здатна забезпечити ґрунт органічною речовиною, при цьому підтримуючи в ньому повітряно-водний баланс. Це відмінне живильне середовище для мікроорганізмів і хробаків, що створюють родючість нашої ділянки.

Органічних речовин в соломі близько 80%. У ній міститься 35-40% органічного вуглецю у формі різних сполук, азот, фосфор, калій, а також цілий ряд необхідних в харчуванні рослин мікроелементів (цинк, бор, марганець, мідь, молібден, кобальт).

Важливою додатковою цінністю соломи, крім поживної, є те, що вона стимулює мікробіологічні процеси в ґрунті. Вона прискорює розмноження корисних ґрунтових мікроорганізмів, які виконують роботу з розкладання органічних залишків і вивільнення елементів живлення для рослин. До речі, мінеральні добрива і свіжий гній на такий ефект просто не здатні.

Безсумнівна перевага соломи як добрива ще й в тому, що вона абсолютно безпечна – в ній відсутні збудники хвороб і шкідники.

Коли може нашкодити

В органічному землеробстві солома – це поверхневе добриво. Солому можна вносити протягом усього року, просто розкидаючи по поверхні землі або використовуючи як мульчу.

Солома – один з кращих видів органічної мульчі. Вносити солому на грядки потрібно тільки поверхнево. Численні дослідження і життєвий досвід показують, що заорювання соломи веде до уповільнення і навіть припинення процесу її розкладання, погіршення азотного живлення рослин і зниження їхньої врожайності. При анаеробному (безповітряному) способі розкладання соломи в ґрунті накопичуються шкідливі продукти, що порушують обмін речовин і пригнічують ріст коренів. Тобто в цьому випадку ми отримуємо протилежний ефект. Думаю, багато хто бачив на полях законсервовані в орному шарі оберемки соломи. Цього потрібно всіляко уникати на своїй присадибній ділянці. Представлені в соломі поживні речовини стають доступними для рослин тільки після їхньої повної мінералізації.

Проблема в тому, що мікроорганізми, що відповідають за процес мінералізації, самі мають потребу в азоті і беруть його з ґрунту. Щоб рослини не відчували дефіцит азоту при закладенні соломи в ґрунт і для прискорення процесу мінералізації, зазвичай, рекомендують разом з соломою вносити мінеральні добрива, такі як суперфосфат і аміачну селітру або рідкий гній. Зате при розкидання соломи по ділянці відпадає необхідність у внесенні додаткових доз азотних добрив.

Рятує від посухи і спеки

Подрібнена солома, рівномірно розкидана по ділянці, розкладається значно швидше. На щастя, наявність коштовного садового подрібнювача зовсім не обов’язкова. Ціла, неподрібнена солома не менш успішно справляється зі своїми завданнями – це відмінної якості мульча і прекрасне добриво.

Солому можна і компостувати. Це підвищує і прискорює її удобрювальну цінність, але з іншого боку – це збільшує і енерговитрати. Розкидати солому по землі значно легше, аніж її компостувати.

Солома – прекрасне джерело вуглекислоти, яка поліпшує умови для повітряного живлення рослин. Актуальність вуглекислого газу багаторазово зростає під час літньої спеки і посухи, оскільки вуглекислий газ зменшує інтенсивність випаровування і підвищує посухостійкість рослин. Під соломою ґрунт завжди пухкий, вологий, навіть під час літніх посух. Вона просто кишить хробаками і наповнена поживними елементами. В кінці літа солома найбільш доступна і при цьому найбільш затребувана на городі, і вона неодмінно повинна з’явитися на кожній присадибній ділянці.

Галина ПРОСЯНА.

м. Лиман, Донецька область.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні