Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіВ Україні - «Дельта». Вакцина захистить?

В Україні – «Дельта». Вакцина захистить?

Этот материал также доступен на русском языке
Як вважають епідеміологи, до кінця літа в Україні очікується зростання захворюваності на коронавірус, зокрема через новий штам вірусу «Дельта».

Він швидко поширюється по європейських країнах. У середині липня кілька випадків захворювання через новий штам виявлені і у нас у країні. На жаль, є вже і летальні випадки. У зв’язку з цим у Міністерстві охорони здоров’я України прогнозують, що, ймовірно, скоро в країні знову доведеться вводити суворі карантинні обмеження.

Коли почнеться нова хвиля захворюваності?

Як вважають фахівці, новий спалах захворюваності, так звана третя хвиля, Україну не омине. Головні побоювання чиновників стосуються штаму «Дельта», який, як кажуть, заразніший і агресивніший, ніж усі відомі досі штами. Можливо, до осені «Дельта» витіснить усі інші види вірусу і стане домінуючою в країні.

З огляду на це, головний санітарний лікар України Ігор Кузин висловив упевненість, що в «червону» зону країна ще повернеться – це всього лише питання часу. Він уточнив, що ситуація із захворюваністю та карантинні обмеження будуть нагадувати перший локдаун, який діяв у країні в березні-квітні 2020 року.

Свою думку висловили і фахівці Держспоживслужби, які вважають, що третя хвиля в Україні може початися вже в серпні або вересні. Однак незважаючи на це, морські курорти країни переповнені туристами, які цілком можуть як «привезти» вірус на південь, так і вирушити з ним додому.

Вакцина захистить від вірусу

Ще один тривожний сигнал – низький рівень вакцинації. Адже тільки щеплення можуть запобігти новому сплеску захворюваності. В Україні вже відкрито п’ятий етап вакцинації, а це означає, що зробити щеплення може кожен охочий. Але жителі країни до поліклінік не поспішають – щеплення отримали всього чотири відсотки населення. Та й кількості перехворілих недостатньо, щоб сформувався так званий колективний імунітет.

Але ж потужність третьої хвилі епідемії якраз і залежить від того, скільки жителів країни зараз зроблять щеплення. У вакцинованих людей до осені вже сформується імунітет, що стане своєрідною перепоною для поширення інфекції. До кінця серпня в Україні планують зробити щеплення 10 мільйонам осіб. Крім того, якщо центрів масової вакцинації буде недостатньо, в Міністерстві охорони здоров’я обговорюють можливість відкрити прищепні пункти в аптеках і торгових центрах.

Нагадаємо, що Україна і зараз перебуває у стані карантину, щоправда, адаптивного. Він триватиме до 31 серпня. І хоча влітку адаптивний карантин значно ослаблений, всі регіони країни, як і раніше, діляться на «кольорові» зони – зелену, жовту, помаранчеву і червону. У кожній з них карантинні обмеження залежать від епідемічної ситуації. Зараз усі регіони умовно «зелені», хоча не всі з них відповідають показникам цієї зони.

Чим небезпечна «Дельта»?

Вірус штаму «Дельта» був виявлений вже в середині липня у чотирьох жителів України. Від вже відомих нам він відрізняється тим, що має кілька нових мутацій. Відбувається це так. Вірус потрапляє в організм і передає генетичну інформацію в клітину людини, щоб розмножитися. При цьому він як би копіює сам себе. Кожна копія може відрізнятися невеликими помилками, які змінюють генетичний код вірусу. Це і є мутація. Що стосується «Дельти», то вона має дві ключові мутації, завдяки яким вірус легше прикріплюється до клітин людини.

За даними британських лікарів, цей штам у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації і в 1,45 раза частіше – до реанімації. Водночас, як стверджують фахівці, наявні вакцини забезпечують захист і від цього штаму вірусу.

Які симптоми викликає «Дельта»?

При зараженні «Дельтою» симптоми можуть бути звичайними для коронавірусної інфекції – кашель, лихоманка, втрата нюху і смаку, однак вони трапляються значно рідше. Наприклад, втрата нюху більше не є головним показником захворювання на коронавірус. «Дельта» викликає симптоми, що нагадують звичайну застуду, – головний біль, біль в горлі, нежить. Крім того, «Дельта» іноді може впливати на кишечник і викликати симптоми, схожі на харчове отруєння.

Нагадаємо, раніше повідомлялося: Буде українська вакцина

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні