Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи можна держслужбовцеві відмовитися від пенсії за віком?

Чи можна держслужбовцеві відмовитися від пенсії за віком?

Этот материал также доступен на русском языке
Тим, хто вийшов на пенсію за старими нормами, розміри пенсій не урізали, пенсії просто перестали підвищувати.

«Згідно з останніми положеннями нового Закону України «Про державну службу »№889- VIII від 10 грудня 2015 року, для осіб, які на день набрання чинності цього закону мали не менше 20 років держслужби, зберігається право на призначення пенсії за старим законом. Чому за наявності 22 років держслужби мене без моєї заяви автоматично перевели на звичайну пенсію? Я пішла на пенсію в 2001 році, не працювала, мала 90% від зарплати. Зараз пенсію обчислюють 60% від зарплати. А моя пенсія була б все одно більшою, ніж нинішня. Чи можна відновити пенсію за старими нормами?

Єрьоменко І.Ф., м. Запоріжжя»

Як ми вже не раз писали, пенсійні права держслужбовців останніми роками справді істотно урізано. Спочатку їхні пенсії призначалися в розмірі до 90% від зарплати. Потім такі пенсії стали призначати в розмірі всього 60% від зарплати. А з 2016 року пенсії більшості держслужбовців почали призначати на загальних підставах. Тим, хто вийшов на пенсію за старими нормами, розміри пенсій не урізали, пенсії просто перестали підвищувати.

Зараз пенсії держслужбовцям не індексуються і не перераховують, навіть якщо оклади держслужбовцям збільшують. Згодом так вийшло, що багатьом держслужбовцям стало вже невигідно залишатися на своїй спеціальній пенсії. Таких людей переводять на звичайні пенсії за віком, які періодично підвищуються. Ви маєте право відмовитися від своєї нинішньої пенсії за віком і повернутися на пенсію, обчислену з урахуванням норм старого Закону України «Про державну службу». Але, очевидно, що це невигідно. Інакше вас би не переводили на звичайну пенсію за віком.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Раніше опубліковано: Чому не індексують пенсію держслужбовця?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні