П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаГрошіЩо буде восени з цінами на продукти?

Що буде восени з цінами на продукти?

Этот материал также доступен на русском языке
За даними Державної служби статистики, більшу частину сімейного бюджету ми витрачаємо на харчові продукти.

І це не означає, що ми стали харчуватися краще. Просто вартість продуктів, хоч і поступово, але зростає. Не стане винятком і ця осінь.

ОЛІЯ: є попит за кордоном

Насамперед зросте в ціні соняшникова олія. Економісти вважають, що коштувати вона може до 70 гривень за літр. А подорожчання пояснюють високим попитом на нашу олію. На світових ринках ціни на неї піднялися. Тому вітчизняним виробникам невигідно продавати олію в Україні дешевше, ніж вони можуть реалізувати її на експорт.

ЦУКОР: повсюдний неврожай

З початком періоду консервації подорожчав цукор. Але навіть коли господині закрутять усе варення, солодкий продукт не подешевшає.

Подорожчання цукру відбувається не лише в Україні. На світових ринках ціни на нього також зростають. Причина – неврожай цукрового буряку у Франції й Німеччині та в інших європейських країнах. Менше очікуваного зібрали цукрових буряків і в Україні. А експерти припускають, що зростання цін на цукор на вітчизняному ринку буде залежати, зокрема, і від його загальносвітової вартості.

ХЛІБ: пекарі розробляють нові рецепти

Ціна на хліб далі зростає. Насамперед – через подорожчання основної сировини, зерна. За прогнозами аграріїв, цього року урожай зернових в Україні має бути кращий, ніж торік. Але все ж розцінки на пшеницю залежатимуть від цін на світових ринках. І, однозначно, вважають експерти, цього року хліб подорожчає на 12-18%.

Щоб утриматися на плаву, пекарі активно впроваджують у виробництво нові кулінарні компоненти і експериментують з рецептурою. Це дозволяє їм здешевити низку популярних хлібних виробів.

Якщо, умовно, торік виробники використовували борошно вищого гатунку, яке тепер раптово подорожчало, вони переходять на перший сорт. Буває – домішують у тісто і борошно другого сорту. А якщо використовувати відбілювач, взявши сіре борошно, можна отримати білий батон.

Замість дріжджів, трапляється, застосовують розпушувачі, замість маргарину високої якості – комбіновані жири, замість масла – смакову добавку. І, звичайно, це не найкращим чином позначається на якості, смаку, користі хліба. Щоправда, найчастіше такими добавками користуються тіньові виробники.

ЯЙЦЯ, МОЛОКО, М’ЯСО: подорожчає все

У червні поточного року ціна на основні кормові культури – пшеницю та кукурудзу – зросла на 60%. А зростання цін на комбікорми, властиво, призводить до скорочення поголів’я худоби та птиці. Так, у січні – травні виробництво яєць на підприємствах скоротилося майже на 25%. Відповідно – продукти тваринництва та птахівництва дорожчають.

Економісти прогнозують зростання цін на м’ясо, яйця, молоко на 20%. Ціна за десяток яєць, наприклад, може сягнути 40 гривень. Дорожчає м’ясо. Сьогодні найвищі ціни на нього – в центральних областях, в західних і східних вони помітно нижчі.

Протягом осені молоко в Україні подорожчає на 4-5%. Перший чинник – сезонне зниження надоїв молока. Ще одна причина – селяни корів забивають. До того ж дуже зросте вартість випасу худоби – у зв’язку з тим, що земельні ділянки площею понад 0,5 га, що перебувають у приватному володінні, збираються обкласти податком.

Навіть на сьогодні, за твердженням експертів, в Україні молочну продукцію масово підробляють шляхом використання пальмової олії та інших компонентів. Що споживачам запропонують у найближчому майбутньому – питання.

ОВОЧІ ТА ФРУКТИ: погода внесла свої корективи

Ціна на овочі та фрукти, зрозуміло, залежить від нових врожаїв і погоди. А потужні зливи, що прокотилися по Україні, завдали значної шкоди. І вже зараз вартість овочів та фруктів зростає – навіть на тлі хорошого минулого врожаю. Так, зросла ціна на помідори, баклажани, перець, моркву. На 11% зросла в ціні картопля. Що ж до фруктів, то тим, хто консервує персики й абрикоси, зараз саме час терміново запасатися цими продуктами. Адже далі навряд чи буде дешевше.

Нелегко всім

Чергове зростання цін чекає не лише українців. Підвищення вартості продовольства відбувається в усьому світі. Експерти-економісти пояснюють це дефіцитом низки харчових продуктів і зростанням світової інфляції.

 

Раніше опубліковано: як підвищаться ціни на комуналку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні