Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк пенсіонерові знайти роботу?

Як пенсіонерові знайти роботу?

Этот материал также доступен на русском языке
Прожити на пенсію, тим більше мінімальну, в нашій країні важко, тому більшість пенсіонерів воліли б знайти підробіток.

Щоправда, влаштуватися на роботу після 60 років – завдання не з простих, але вирішити його цілком реально. Тим більше, що багато людей похилого віку – кваліфіковані фахівці, які мають багатий досвід і знання.

Центр зайнятості допоможе в пошуку роботи

Якщо ви не знаєте, з чого почати, станьте на облік до Центру зайнятості. Щоправда, статус безробітного при цьому ви не отримаєте, бо він передбачає отримання грошової допомоги по безробіттю та присвоюється лише особам працездатного віку. Однак співробітники центру все одно будуть допомагати пенсіонерові в пошуках роботи, як і усім, хто звернувся до служби зайнятості.

Стати на облік ви можете незалежно від прописки або місця проживання. Для реєстрації при собі потрібно мати паспорт, ідентифікаційний номер, трудову книжку, а також документ про освіту.

При пошуку роботи для пенсіонерів фахівці, в першу чергу, враховують досвід роботи, побажання, здібності і стан здоров’я претендента. Ті ж пенсіонери, які згодні спробувати себе в новій спеціальності, можуть за свій рахунок пройти курси перекваліфікації.

Що стосується вимог до віку, то роботодавці оговорюють його залежно від роботи, яку потрібно буде виконувати. Наприклад, роботу вантажника літня людина просто не зможе виконати, зате цілком здатна освоїти професію консьєржа. При цьому є спеціальності, які літні люди освоїли набагато краще, ніж молоді, оскільки у них є необхідний досвід. Це викладання або репетиторство.

Законодавство не передбачає граничний вік для працевлаштування, і якщо у вас є бажання працювати, ви можете і здатні виконувати певні обов’язки, потенційний роботодавець не буде відмовляти вам у прийомі на роботу. Крім того, є компанії, де цінують досвід і знання. Там беруть на роботу пенсіонерів-фахівців в якості експертів на неповний робочий день і платять якусь частину від повної ставки.

Шукаємо роботу по Інтернету і з допомогою сусідів

Якщо у вас є комп’ютер, можна пошукати роботу через Інтернет. Для цього потрібно зареєструватися на сайті пошуку роботи та розмістити там своє резюме. Вакансії також можна пошукати в соціальних мережах – в групах, де пропонують роботу. Ті, хто не «дружить» з комп’ютером, можуть переглядати видання з працевлаштування або шукати роботу за допомогою сусідів, знайомих або колишніх колег. Часто оголошення про вільні вакансії вивішують біля входів у великі магазини.

Якщо ви щось вмієте робити добре і готові продавати свій продукт – дайте оголошення самі. Можливо, ви майстерно плетете, шиєте, вишиваєте, ремонтуєте меблі або ви просто майстер на усі руки.

Якщо живете в багатоквартирному будинку, можливо, батьки-сусіди шукають людину, яка буде відводити і забирати дитину зі школи або дитячого садка і годувати її. Можна запропонувати свої послуги сусідам як наглядача за квартирою. Це може зацікавити тих, хто часто перебуває в роз’їздах і не хоче залишати свою квартиру без нагляду. Крім того, ви можете підробити, поливаючи рослини і вигулюючи домашніх вихованців у тих, хто постійно зайнятий на роботі.

Чоловіків-пенсіонерів, особливо представників військових професій, охоче беруть на посаду завгоспа або коменданта. Платять за це приблизно від 6 тисяч гривень, в залежності від регіону. Також можна розглянути вакансії сторожа або вахтера (від 6 тисяч гривень) або двірника, зарплата якого залежить від обсягу роботи.

Якщо у вас вища освіта і великий досвід, ви можете пошукати роботу за попереднім фахом. Наприклад, бухгалтер (від 9 тисяч гривень) може консультувати щодо складання звітності, а перекладач (від 10 тисяч гривень) буде затребуваний у видавництві. Також потенційних роботодавців можуть зацікавити кандидатури викладача або юриста (від 6 тисяч гривень).

Жінка-пенсіонерка, може влаштуватися бібліотекаркою (від 6000 тисяч гривень) або конс’єржкою. Підійде їй також робота касира, білетера, музейного доглядача (всі – від 6 тисяч гривень). Тут можна поєднати приємне з корисним, а заодно і заробити грошей.

Як справити враження на роботодавця?

  • Якщо вам призначили співбесіду, не запізнюйтеся.
  • Зовнішній вигляд має бути охайним.
  • Постарайтеся виглядати серйозною і впевненою у собі людиною, не розповідайте про свої недоліки.
  • Поводьтеся з гідністю, говоріть без поквапу.
  • Проявляйте гнучкість при узгодженні умов роботи. Все-таки краще спочатку показати, на що ви здатні, а потім вже просити про підвищення зарплати.
  • Не впадайте в розпач, якщо вам відмовили, – це не остання вакансія у світі.

Матеріал підготовлений за сприяння Одеського міського центру зайнятості

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні