Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіВаші гроші хочуть порахувати і змусять поділитися з державою

Ваші гроші хочуть порахувати і змусять поділитися з державою

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада ухвалила законопроект про добровільне декларування доходів.

Що це за документ? Кому і чому доведеться поділитися своїми кревними з державою?

Що таке податкова амністія?

Згідно з проектом закону, добровільна декларація активів і майна громадян, з яких не було сплачено податки, пройде в Україні з 1 вересня 2021-го по 1 вересня 2022 року. Стосується вона лише тих, хто будь-яким способом уникав сплати податків: працював неофіційно і отримував зарплату «в конверті». Тепер громадяни, які десятиліттями не платили податки з доходів, здобудуть право легалізувати свої статки. Добровільне декларування звільняє від відповідальності за несплату податків.

Кому доведеться відзвітувати про свої доходи?

Щодо подання добровільної декларації доведеться замислитися:

  • підприємцям, які не «світили» для податкової значну частину своїх доходів;
  • найманим працівникам, які отримують зарплати «в конвертах»;
  • заробітчанам, які їздили на роботу за кордон;
  • самозайнятим особам;
  • тим, хто не зареєстрований як підприємець, але, по суті, веде підприємницьку діяльність – наприклад, здає квартири в оренду.

Що можна не декларувати?

Нормативним майном, яке не треба декларувати, в законопроекті вважається:

  • квартира загальною площею до 120 м²; житловий будинок площею до 240 м²; нежитлові будівлі комерційного призначення загальною площею до 60 м²;
  • земельні ділянки, розмір яких не перевищує норм безоплатної передачі згідно зі ст. 121 Земельного кодексу:

– для ведення особистого селянського господарства – 2 га;

– для садівництва – 12 соток;

– для будівництва житлового будинку – не більше 25 соток в селах, 15 соток – в селищах, 10 соток – в містах, для гаража – не більше однієї сотки;

  • один транспортний засіб особистого некомерційного користування (крім легкового автомобіля з об’ємом двигуна понад 3000 см³ і (або) ринковою вартістю понад 375 мінімальних зарплат, мотоцикла з робочим об’ємом циліндрів понад 80 см³);
  • інші активи на суму менше 400 тисяч гривень.

Який податок доведеться заплатити?

Податок на доходи фізичних осіб в Україні – 18% плюс 1,5% військового збору. Це те, що платять громадяни, які працюють «по-білому». Для тих, хто уникав сплати податків, в рамках одноразової податкової амністії пропонують ставки:

5% – на валютні цінності та активи, розміщені на рахунках в банках в Україні;

9% – на активи за кордоном.

За держоблігації, куплені в період з 1 січня 2021 року до 20 червня 2022 року, але до подачі декларації, доведеться заплатити 2,5% їх номінальної вартості.

«Удар» по нерухомості: скільки доведеться заплатити?

Виходячи з норм нового закону, декларувати потрібно «зайву» площу. Тобто в квартирі загальною площею 300 квадратних метрів заплатити треба лише за 180 квадратних метрів (300-120 =180).

Щоправда, в законі нічого не сказано про те, наскільки оцінка нерухомості повинна бути «свіжою»: чи можна, наприклад, надати ціну десятирічної давності? Втім, є пункт про перевірку даних і можливе донарахування податку, якщо чиновники вирішать, що оцінку занижено.

Після завершення кампанії з легалізації майна не виключено, що влада відкриє полювання на «ухильників». Якщо ви не зможете пояснити, звідки у вас свого часу взялася необхідна сума для покупки нерухомості, доведеться платити податок вже за ставкою 18%. І, до того ж, штраф за несвоєчасну сплату податків. Він складе 25% від суми неоплаченого податкового зобов’язання. Тобто, за 100 квадратних метрів потрібно буде вже заплатити понад 20 тисяч доларів. Не факт, що усі власники зможуть знайти такі суми, тому їм просто доведеться позбавлятися нерухомості.

Чи не обернеться амністія поборами і переслідуваннями?

Податкова амністія не дає імунітету, відзначають експерти. Нічого не заважає СБУ або Нацполіціі почати розслідування, наприклад, за ст. 209 КК України: легалізація і відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом. Тобто громадяни, які вирішать зараз подати декларацію, можуть опинитися «під ковпаком».

Не прописана в законі і відповідальність за розголошення інформації. І це створює ризик, що декларації послужать приводом для розслідувань з боку правоохоронців. А низький поріг вартості оподатковуваних активів призведе до того, що під податковий контроль підпадатимуть громадяни із середніми доходами.

До того ж документ зобов’язує Кабмін протягом дев’яти місяців внести законопроект про посилення контролю над повнотою оподаткування доходів фізичних осіб.

– Йдеться про тотальний контроль доходів і витрат громадян. Вся інформація подібного роду стікатиметься в податкову, яка на свій розсуд зможе починати розслідування щодо будь-якого громадянина, – зазначає член Економічної експертної платформи Олег Гетьман. – Особливо, якщо врахувати корумпованість держструктур – в тому числі податкової – і наші суди.

Цифра

1 млрд. доларів сподівається отримати уряд у результаті податкової амністії

 

Карикатура «Відносини між працівником і роботодавцем». 1896 рік.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні