Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія за інвалідністю: що треба знати про додатковий стаж?

Пенсія за інвалідністю: що треба знати про додатковий стаж?

Этот материал также доступен на русском языке
У 2004 році пенсія була перерахована за абсолютно новою формулою - за нормами нового Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». 

«Прошу пояснити, за якою формулою розраховано мою пенсію? У мене є відповідь із Пенсійного фонду, у зв’язку з чим у мене виникло багато запитань. Там наведено кілька варіантів розрахунку моєї пенсії. На пенсію за віком мене перевели з пенсії за інвалідністю тільки у 57 років. При цьому викинули весь стаж за інвалідністю. Чи законно це?

Валентина Бочарова, м. Харків»

Нові норми – нові правила

У вас досить довга історія пенсійного забезпечення, в якій плутаються навіть самі працівники Пенсійного фонду. Це видно з відповідей, які додаються до вашого листа. Ви пішли на пенсію за інвалідністю III групи ще 1995 року, потім були переведені на пенсію за інвалідністю II групи. Тоді пенсія була розрахована за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення» – ті правила розрахунку дуже відрізнялися від нинішніх.

У 2004 році пенсія була перерахована за абсолютно новою формулою – за нормами нового Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Не думаємо, що є сенс заглядати так далеко в минуле і розглядати всі тонкощі тих розрахунків. Важливо розуміти, що не завжди вигідно переходити з пенсії по інвалідності на пенсію за віком. Здійснити такий перехід без особистої заяви пенсіонера в будь-якому разі неможливо.

Ймовірно, доцільність переходу на пенсію за віком прояснилася до 2004 року, коли збіглося кілька обставин. Тоді якраз на повен хід тривала пенсійна реформа. При цьому в 2004 році ви остаточно звільнилися, і вам можна було зробити перерахунок пенсії за час, відпрацьований після призначення пенсії за інвалідністю.

Про додатковий і фактичний стаж

За нинішніми правилами, пенсія за інвалідністю ІІ групи призначається у розмірі 90% пенсії за віком. При розрахунку такого виду пенсії до стажу додатково зараховується період з дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку.

При переході з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком такий додатковий стаж не враховується, як сталося і у вашому випадку. Вперше інвалідність було встановлено 1995 року, а пенсійного віку ви досягли 2002 року. Але ще потрібно враховувати, що ви далі працювали до 1997 року і в 2001-2004 роках. Тому додатковий стаж становить всього близько чотирьох років. У підсумку потрібно прораховувати, що вигідніше: отримувати 100% пенсії за віком при фактичному стажі 33 роки 7 місяців чи отримувати пенсію за інвалідністю в розмірі 90% пенсії за віком, але з урахуванням приблизно 38 років стажу.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні