Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДачаЯк вирощувати кімнатні гіпеаструми

Як вирощувати кімнатні гіпеаструми

Этот материал также доступен на русском языке
Милуватися квітами можна не лише в садку чи на вуличній клумбі, а й на підвіконні. Кімнатні квіти створюють атмосферу свята, заряджають позитивом, особливо, якщо мова йдеться про гіпеаструми.

Величезні різнокольорові квітки на високих ніжках ніколи не залишаються без уваги, їх важко не помітити. Ззовні вони схожі на лілії, тільки останні ростуть на вулиці, а гіпеаструми прикрашають будинки і квартири.

 

Полонили вони серце і Олени Петрівни Олійник з м. Корюківка Чернігівської області. Спочатку Олена вирощувала звичайні «бабусині» гіпеаструми, у яких навіть назв не було, а коли побачила у продажу голландські сорти, вирішила зібрати свою колекцію, до якої увійшли сорти з махровими, простими квіточками, трубчасті і пахучі. Є у Олени Олійник гіпеаструм, який ще вирощувала її прабабуся, на початку минулого століття. Він – почесний старожил, квітка, яка загріває серце теплими спогадами про дитинство і про рідних людей.

Ззовні гіпеаструми нагадують лілії і аромат у цих квітів дещо схожий. Є квітникарі, які відмовляються вирощувати цю рослину через її вибагливість або відсутність цвітіння. Проте Олена Петрівна впевнена, якщо дотримуватися агротехніки, то жодних проблем не буде. Догляд починається одразу після купівлі цибулини. Олена радить зняти сухе лушпиння (це стосується і звичайних сортів, і голландських) і оглянути цибулину на предмет гнилей чи інших пошкоджень. Вона має бути гладкою і чистою. Далі треба звернути увагу на корінці, якщо вони живі – добре, якщо сухі – треба зрізати до живого місця.

Після цього цибулини квітникарка обробляє препаратом Максим (водою його не розбавляє), наносить його пензликом. Альтернативою Максиму може бути звичайна зеленка, аби був ефект треба нанести кілька шарів. Після цієї процедури залишає на 3-5 годин підсихати. Паралельно готує ґрунт: він повинен бути пухким і поживним (змішує дернову землю, перегній, трохи піску і попелу).

 

Для висадки цибулин треба брати горщики з об’ємом не менше 5 л. На дно насипає шар дренажу, потім трохи ґрунтосуміші і розміщає цибулину. Саму цибулину присипає приблизно на 1\3 її висоти. Поливає через добу – дві, по краю горщика, щоб вода не потрапляла на цибулину.

Після садіння, коли цибулина вже вкорінилася, це відбувається через місяць, треба починати підживлювати раз на 7-10 днів. В якості добрива Олена Петрівна використовує препарат Чистий лист для цибулі, часнику і пряних трав або Стимул для цибулинних, або універсальне добриво для кімнатних рослин. Такий раціон має бути до серпня-вересня, поки росте нове листя.

 

Восени, коли скорочується світловий день і знижується температура повітря, гіпеаструми починають готуватися до сну, у одних листя засихає, у інших – опадає, а треті можуть стояти зелені, без змін. Ті рослини, що скинули листя поливати треба менше, бо усі життєві процеси у них сповільнені і вони не так швидко поглинають вологу, через що можуть загнивати. Гіпеаструми з листям поливаємо як завжди.

Вегетаційний період починається наприкінці листопада – на початку грудня, можливо, і пізніше. Цибулини прокидаються, формують стріли або нове листя. З цього моменту треба знову проводити підживлення.

Цвітуть зазвичай здорові, «вгодовані» цибулини, якщо гіпеаструм не зацвів, то йому, мабуть, не вистачило сил для закладки квіткової бруньки. Такі рослини квітникарка радить підживлювати і далі, щоб вони нарощували листя і саму цибулину.

А ще, аби точно отримати гарні квітконоси, треба купувати цибулини з діаметром не менше 5 см. Оптимальна температура для цвітіння від +21оС.

Також окремі квітникарі радять провокувати цвітіння за допомогою стресу, коли видаляється все листя і підрізаються корінці. Так робити не варто. Адже рослина позбавляється поживних речовин, які знаходяться у листі та корінцях і витягує усі соки з цибулини. Так, слабке цвітіння ви отримаєте, проте через пару сезонів цибулина просто загине.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні