Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПро право на пенсію і доплати

Про право на пенсію і доплати

Этот материал также доступен на русском языке
Право на призначення пенсії та право на різні надбавки – це різні речі.

 «Пішов на пенсію 2003 року. Тоді за законом чоловікам потрібно було мати 25 років стажу. У мене було 26 років і 6 місяців. Питав у Пенсійному фонді, чому мені в грудні 2020 року не нарахували 400 гривень. Мені відповіли, що я мушу мати 35 років стажу. Але чув, як міністр соціальної політики говорила, що для тих, хто пішов на пенсію до 2008 року, досить мати 25 років стажу.

Михайло Сапіжак, м. Чортків, Тернопільська обл.»

Раніше для призначення пенсії справді було потрібно менше стажу, ніж зараз. Але право на призначення пенсії та право на різні надбавки – це різні речі. Наприклад, зараз розмір мінімальної пенсії за віком встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму (1769 грн.) для чоловіків при стажі від 25 років, якщо вони вийшли на пенсію до 1 жовтня 2011 року і для чоловіків зі стажем не менше 35 років, якщо вони вийшли на пенсію після зазначеної дати. Також після реформи 2011 року по-різному обчислюється надбавка за понаднормативний стаж.

***

Чоловікам, які вийшли на пенсію до 1 жовтня 2011 року, пенсія додатково збільшується за кожен повний рік роботи, відпрацьований понад 25 років. А чоловікам, які вийшли на пенсію після зазначеної дати, пенсія збільшується за кожен повний рік, відпрацьований понад 35 років. У цьому сенсі ваші пенсійні права ніхто не скорочував, пенсія обчислюється за старими нормами. Але з 2018 року з’явилася ще одне новація. Непрацюючим громадянам віком від 65 років мінімальна пенсія за віком тепер встановлюється в розмірі 40% мінімальної зарплати. Це стосується жінок зі стажем не менше 30 років і чоловіків зі стажем не менше 35 років. З 1 січня 2021 року у зв’язку зі зростанням мінімальної зарплати мінімальна пенсія у таких людей зросла на 400 гривень (була 2000 гривень, а стала 2400). Але через відсутність необхідного стажу вас ця норма, як бачимо, не торкнулася.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні