Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯкою має бути пенсія при стажі 40 років?

Якою має бути пенсія при стажі 40 років?

Этот материал также доступен на русском языке
Для чоловіків при стажі не менше 35 років загальний розмір пенсії не може бути нижче 2200 гривень.

«Я давно на пенсії. У мене 40 років стажу. Останні 12 років (1995-2007 рр.) працював на шахті підземним гірником. Пенсію призначили мінімальну. Мені підказали, що Пенсійний фонд повинен автоматично перераховувати пенсію. Розкажіть, будь ласка, як це має відбуватися.

П.Х., м. Червоноград, Львівська обл.»

Очевидно, що при такому стажі пенсія не може бути мінімальною. Але всіх нюансів вашого пенсійного забезпечення ми не знаємо. Можемо лише констатувати, що зараз розмір мінімальної пенсії за віком складає 1769 гривень. Для чоловіків при стажі не менше 35 років загальний розмір пенсії не може бути нижче 2200 гривень. Для чоловіків при такому ж стажі віком від 65 років розмір мінімальної пенсії за віком складає з 1 січня 2021 року 2400 гривень. До речі, за кожний повний рік роботи під землею (за Списком №1) до стажу додатково зараховується по одному року. При цьому за кожний повний рік роботи понад 25 років (для чоловіків, що пішли на пенсію до жовтня 2011 року) пенсія збільшується на 1% від основного розміру пенсії, але не більше ніж на 1% від мінімальної пенсії – від 1769 гривень.

Ймовірно, у своєму листі ви мали на увазі якраз цей вид надбавки – за наднормативний стаж. Вважаємо, що вона давно встановлена до вашої пенсії. Вам просто потрібно уточнити в місцевому Пенсійному фонді складові своєї пенсії.

 Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні