Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому відмовили у пільговій пенсії?  

Чому відмовили у пільговій пенсії?  

Этот материал также доступен на русском языке
Право на дострокову пенсію збереглося тільки за тими, хто до жовтня 2017 року вже встиг виробити необхідний стаж.

«Мені 57 років. Загальний стаж 36 років. З них 10 років я працював на суднобудівному заводі у шкідливих умовах (Список №2): п’ять років дозиметристом, чотири роки слюсарем-монтажником і один рік маляром. З 2000 року і по сьогодні працюю в порту докером-механізатором комплексної бригади (теж за Списком №2). Таким чином, пільгового стажу у мене набагато більше необхідних за законом 12 років і 6 місяців. Але в Пенсійному фонді мені відмовили у праві виходу на пільгову пенсію. Кажуть, що не вистачає 3 місяців, щоб було повних 20 років на одному підприємстві до жовтня 2017 року. Попередні 10 років шкідливої роботи на заводі враховувати відмовилися. Чи це правильно? Можливо, у статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» є якісь зміни, про які я не знаю?

Андрій Борисов, м. Херсон»

Про шкідливий стаж…

Робота докером-механізатором не належить до пільгових професій, передбачених Списком №2. Така робота дає право на пенсію за вислугу років, але це зовсім інша стаття Закону України «Про пенсійне забезпечення». Пунктом «б» статті 13 цього закону передбачено призначення пенсії на пільгових умовах у 55 років за наявності не менше 12 років і 6 місяців роботи (для чоловіків) у шкідливих умовах за Списком №2. До речі, якщо у людини такого пільгового стажу менше, але не менше половини (не менше 6 років і 3 місяців), то пенсійний вік чоловікам знижується на один рік за кожні два з половиною роки роботи за Списком №2. Робота дозиметриста чинними списками пільгових професій теж не передбачена. За певних умов до пільгового стажу може бути зарахована робота маляром і слюсарем-монтажником. Але запису у трудовій книжці для цього не достатньо. Пільговий стаж у даному разі має бути підтверджений результатами атестації робочих місць і довідкою підприємства, що уточнює пільговий характер роботи.

…і пільгові професії

Списки пільгових професій періодично оновлюються. Наприклад, у списках, що діяли у період з 1994-го по 2003 рік було передбачено такі професії, як: «слюсарі всіх найменувань і такелажники суднові, зайняті на ремонті устаткування всередині відсіків суден та цистерн» і «електромонтажники суднові». Що стосується малярів, то в тому ж Списку №2 від 1994 року, наприклад, описані:

  • маляри, зайняті фарбуванням суден у доках (берегової склад);
  • маляри, зайняті на роботах із застосуванням шкідливих речовин не нижче 3-го класу небезпеки.

А ось професію «маляра, зайнятого на роботах у закритих камерах, у відсіках суден, резервуарах» взагалі відносять до тяжчих і небезпечніших, що передбачено Списком №1 пільгових професій. У будь-якому разі право на пільгове пенсійне забезпечення за період роботи на суднобудівному заводі має підтверджуватися підприємством.

Про пенсію за вислугу років…

Далі звернімося до статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», де йдеться не про дострокові пільгові пенсії за роботу за Списками №1 і №2, а про пенсію за вислугу років.

Згідно з пунктом « г » зазначеної статті, механізатори (докери-механізатори) комплексних бригад на вантажно-розвантажувальних роботах у портах мали право на пенсію за вислугу років по досягненні 55 років при стажі роботи:

  • для чоловіків – не менше 30 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі;
  • для жінок – не менше 25 років, з них не менше 15 років на зазначеній роботі.

Зауважимо, що тут не йдеться про те, що цей стаж має бути безперервним або тільки на одному місці роботи. Але проблема в тому, що в жовтні 2017 року більшість видів пенсій за вислугу років скасували.

…і право на дострокову пенсію

Право на дострокову пенсію збереглося тільки за тими, хто до жовтня 2017 року вже встиг виробити необхідний стаж. Саме тому вам могли відмовити у призначенні пенсії за вислугу років (а не за роботу за Списком №2). Адже пропрацювавши в порту з 2000-го по 2017 рік, ви могли встигнути заробити тільки близько 17 років вислуги. Можливо, до цих років навіть додали якісь періоди вашої роботи на заводі, але цього все одно не вистачило. Це лише припущення, оскільки всіх обставин вашої справи ми не знаємо.

Справа в тому, що у статті 56 згаданого закону сказано, що за певних умов можливий взаємозалік пільгового стажу, передбаченого статтею 13 і спеціального стажу, передбаченого статтею 55 (за умови, що зазначені роботи дають право на пенсію на аналогічних або пільговіших умовах). Тобто до вислуги років за однією спеціальністю можуть зараховуватися періоди пільгового стажу за іншою спеціальністю. І хоча, як ми сказали вище, з підтвердженням пільгового стажу на заводі можуть виникнути проблеми, спробувати прояснити цю ситуацію варто.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні