П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіПаперові довідки не видаватимуть: коли це станеться?

Паперові довідки не видаватимуть: коли це станеться?

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні з 1 вересня планують відмовитися від подавання паперових документів до державних установ. Чиновники більше не зможуть вимагати їх від відвідувачів.

Водійське посвідчення…

Вже сьогодні завдяки мобільному додатку «Дiя» можна зберігати у смартфоні ідентифікаційний код, довідку переселенця, свідоцтво про народження дитини до 14 років. При цьому цифрові документи мають таку ж юридичну силу, що і паперові.

Сьогодні Україна – єдина у світі країна, де є можливість користуватися цифровим паспортом у смартфоні, і четверта країна в Європі, де є цифрові водійські права, які можна пред’являти патрульним. Через «Дiю» водії можуть передавати право на водіння автом і заплатити штраф за порушення правил дорожнього руху. Дозволив використовувати цифрові документи і Нацбанк, не вимагаючи при цьому пред’явлення паперових ксерокопій паспорта та ідентифікаційного коду.

…і пенсія у смартфоні

Мобільний додаток «Пенсійний фонд», створений у межах проекту «Пенсійний фонд України у смартфоні», дозволяє отримати інформацію про страховий стаж, сплачені страхові внески до ПФУ та подати заяву для призначення пенсії. Завантажити його можна за посиланням: https://play.google.com/store/apps/details?id=ua.gov.pfu.

Сьогодні розробники мобільних додатків обіцяють користувачам іще сотню нових сервісів. У смартфоні можна буде, наприклад, змінити прописку, сплатити податки.

Активніше користуватися цифровими сервісами можна буде, коли Інтернет запрацює по всій країні. Зараз же понад 10 тисяч об’єктів соціальної інфраструктури не мають доступу до Інтернету, а для багатьох сіл і містечок цифрові документи поки що не більше ніж фантастика.

P.S. У різних країнах багато які послуги, зокрема адміністративні, надаються в електронному вигляді. Ми теж до цього поступово прийдемо. Найскладніше буде представникам старшого покоління. Тому ми неодмінно розповідатимемо на сторінках нашої газети, чи можна буде скористатися традиційними способами отримання документів та інформації, а заодно і навчати користуватися Інтернетом та різними сервісами.

Иллюстративное фото

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні