П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія10 червня: Вознесіння Господнє

10 червня: Вознесіння Господнє

Этот материал также доступен на русском языке
Вознесіння Господнє 2021 року припадає на четвер, 10 червня. Це перехідна дата і відзначається на 40-й день після Великодня. Це велике двонадесяте церковне свято.

Воно присвячене вознесінню Сина Божого на небеса. Його відзначають християни. У народі в цей день справляють проводи весни і зустріч літа (проліття).

Ідеологи православ’я трактують Вознесіння Господнє як нагадування про пріоритет духовного перед тілесним, ідеального перед матеріальним, піднесеного перед ницим.

Історія свята

У Новому Завіті розповідається про те, як Ісус після чудесного воскресіння не раз поставав перед своїми учнями. На 40-й день він попросив їх зібратися в Єрусалимі. Там вони стали свідками ще одного чуда. Спаситель піднявся в небо, а учням явилися два зодягнені в біле янголи. Вони заспокоїли апостолів і сказали, що їхній Учитель повернеться до них так само, як щойно вознісся.

Про вознесіння на небеса Спаситель задовго до смерті розповідав учням. Про цей великий день є згадки в Євангеліях від Марка та Луки.

До кінця IV століття Вознесіння і Трійця були єдиним святом, після чого їх поділили на два окремих.

Традиції та обряди свята

Вознесіння Господнє святкується десять днів. Середа напередодні є днем передсвяття, цього дня у храмах здійснюється обряд віддання Пасхи – Світлого Воскресіння Христового. Увечері в церквах проходить всенощна служба. На ній зачитуються стихири і паремії з богослужбової книги – Цвітної Тріоді. На утрені читається Євангеліє від Марка.

Вісім наступних днів є днями віддання. У храмах відбуваються богослужіння, прославляється подія Вознесіння на небо Ісуса Христа. У п’ятницю на сьомому тижні після Великодня відбувається віддання Вознесіння Господнього. У всі сорок пасхальних днів і в дні святкування Вознесіння Господнього церковнослужителі одягаються в білі шати.

У багатьох регіонах на це свято прийнято поминати померлих. На Русі жінки ліпили з тіста «поминальні хлібці» і «небесні драбинки», на допомогу батькам, щоб їм зручніше і швидше було дістатися до райської брами. Люди відносили ці драбинки на могили родичів або в поле, щоб зерно тяглося до сонечка і неба.

Також жінки готували особливі млинці, які називалися «Христові лаптики». За переказами, Спаситель від Великодня до Вознесіння Господнього обходить усю православну Русь. Ці млинці вважалися Христу «на доріжку».

У цей день було прийнято не працювати. Люди ходили в гості до рідних і друзів або запрошували їх до себе.

У це свято належить шанобливо і з великою увагою ставитися до убогих. Легенда свідчить, що в цей час по світу в образі жебрака ходить Ісус Христос.

Прикмети та повір’я

Суха погода на Вознесіння – не буде дощу ще шість тижнів, мокра – дощ буде ще шість тижнів.

Йде дощ – на Іллю (2 серпня) буде гроза.

Якщо на Вознесіння Господнє загадати бажання, то воно неодмінно збудеться.

Не можна в цей день прибирати в домі, інакше щастя можна ненавмисно «прибрати».

Яйце, знесене куркою на Вознесіння, буде охороняти дім від лиха.

Джерело — my-calend.ru

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні