П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаДоставка пенсії додому: кому виплати принесе листоноша?

Доставка пенсії додому: кому виплати принесе листоноша?

Этот материал также доступен на русском языке
Згідно з Постановою №277, ухваленою Кабміном 29 березня 2021 року*, з 1 вересня більшості пенсіонерів пенсії та грошову допомогу мали переказувати на банківські рахунки.

Але, подумавши, уряд вирішив не квапитися з новаціями. Чи буде, як і раніше, приносити пенсії листоноша, з’ясовувала наша газета.

Пенсія з банкомату 

Отримувати пенсію через банкомати уряд спочатку хотів зобов’язати всіх пенсіонерів. Листоноші повинні були приносити виплати за місцем проживання лише деяким категоріям:

– особам з інвалідністю першої групи;

– пенсіонерам віком від 80 років;

– особам, які, згідно з висновком лікарсько-консультаційної комісії, не здатні до самообслуговування і потребують постійного догляду;

– одержувачам державної соціальної допомоги.

До 1 вересня Пенсійний фонд повинен був провести конкурс для добору організації, яка здійснювала б доставку пенсій. До цього часу пенсійні виплати, як і раніше, приносили б листоноші «Укрпошти». А з 1 вересня пенсіонери, які належать до зазначених вище категорій, змогли б отримувати свої гроші або через організацію, яка виграє конкурс, або в обраному ними банку.

Решта пенсіонерів, які отримують сьогодні виплати у відділках «Укрпошти» або вдома (з доставкою листоношами), мали вибрати один з уповноважених банків. Тим, хто до зазначеного терміну з вибором банку не визначиться, для переказування пенсій пообіцяли відкрити рахунки в «Ощадбанку» .

Листонош поки що не скасували

Таке рішення уряду, м’яко кажучи, спантеличило багатьох. По-перше, не всі люди старшого віку вміють користуватися банкоматами. По-друге, банки і банкомати працюють сьогодні лише в 4% населених пунктів країни. Тобто, щоб отримати пенсію, кожен місяць їм довелося б вирушати за кілька десятків кілометрів. А в селах мешкає сьогодні третина всіх українських пенсіонерів – 3,5 мільйона літніх людей. Зрозуміло, що очікувана новація викликала подив і невдоволення.

І зрештою Кабмін постановою № 546 від 26 травня** скасував обов’язкове переказування соціальної допомоги та пенсії на карткові рахунки.  

Одна з причин, з якої було ухвалено таке рішення, те, що відділки банків систематично закриваються, а в маленьких населених пунктах їх взагалі немає. Водночас «Укрпошта» покриває 100% населених пунктів України.

***

До 2023 року доставку пенсій, як і раніше, готівкою й додому здійснюватимуть листоноші та відділки «Укрпошти». Упевнений, за цей час буде вироблено механізм, який спростить доставку пенсій, але при цьому не створить проблем для пенсіонерів. Бо поки що пропозиція їхати в карантин і оплачувати дорогу до райцентру, щоб зняти гроші з картки, видається частиною проблеми, а не її розв’язанням, заявив генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський.

 

 

Заявку до Пенсійного фонду про зміну способу одержання пенсії можна подати особисто або відправити пакет документів поштою.

Також працює гаряча лінія «Укрпошти», куди пенсіонери можуть звертатися в разі, якщо їм відмовили у переказуванні пенсії через «Укрпошту». Залишити заявку можна за телефоном: +38 (044) 354-52-73 або відправити електронним листом за адресою: [email protected].

* «Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України». 

** «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України». 

Вероніка Поліщук

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні