Ключові тези:
- Яблука – джерело користі для серця, мозку та травлення. Вони містять антиоксиданти, зміцнюють судини, знижують холестерин та підтримують здоров’я зубів та серця.
- Можна їсти цілий рік, навіть термічно обробленими. Корисні властивості зберігаються, особливо якщо не знімати шкірку.
- Є протипоказання. При виразці, гастриті, діабеті або проблемах з емаллю слід обирати сорти обережно та обмежувати споживання.
Допоможуть мозку та серцю
Завдяки невеликій кількості калорій, яблука якнайкраще підходять тим, хто скидає вагу. Цей фрукт також тонізує судини головного мозку, знижує рівень холестерину, запобігає раку товстої кишки (завдяки клітковині), зміцнює зубну емаль та серцеві м’язи.
Протягом року яблука не втрачають корисних властивостей, тож їх сміливо можна споживати цілий рік. Не страшна яблукам і термічна обробка, головне – залишити шкірку, у якій клітковини найбільше.
Проте не забувайте ретельно мити шкірку (обдавати окропом, содою), адже часто яблука обробляють спеціальним розчином для тривалішого зберігання.
Кому слід бути обережнішими з яблуками
Незважаючи на корисні властивості, слід обмежити вживання яблук, якщо у вас:
- виразка шлунку;
- гастрит;
- підвищена кислотність;
- проблеми із зубною емаллю (слід відмовитися від вживання таких сортів яблук, як антонівка та аніс, оскільки вони становлять небезпеку для зубної емалі);
- цукровий діабет (не слід їсти солодкі яблука білий налив, золота китайка та медунка).
Що стосується кісточок яблук, то вони містять небезпечну речовину. Звичайно, якщо ви будете вживати кісточки у невеликих кількостях, то вони не зашкодять, але з великою кількістю цієї речовини ваш організм може не впоратися.
Обираємо найсоковитіші яблука
Сортів яблук нині – очі розбігаються. Ціна на більшість з них практично однакова, а ось їхній смак – різниться.
Тримайте секрет від аграріїв: найсоковитіше яблуко не має однорідного забарвлення, шукайте плід з жовтуватим бочком, саме у ньому найбільше рідини й смаку. Яблука, що мають занадто яскравий аромат, зіпсуються швидше.
Читайте також: