Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яДесять недуг, які лікує вода – ось чому потрібно пити багато рідини

Десять недуг, які лікує вода – ось чому потрібно пити багато рідини

Этот материал также доступен на русском языке
Вода дуже важлива для нашого здоров’я. Лікар загальної практики Олександр Прокопчук розповів про десять захворювань та станів людського організму, коли без води жодне лікування не допоможе.

1. Тепловий удар

Перегрівання на сонці або його крайній прояв – тепловий удар – це стан, коли механізми терморегуляції організму не справляються з зовнішньою температурою. Як наслідок, температура тіла починає зростати. У цьому випадку потрібно максимально віддати тепло з організму. А віддаємо ми його з сечею, потом або під час дихання. Тут нам у нагоді стає речовина з найбільшою теплоємністю в природі – звичайна вода. Допомогою буде – напоїти постраждалого. А щоб у спеку не зазнати теплового удару, виховуйте у себе звичку всюди носити з собою пляшечку води і пити її.

2. Лихоманка

Звісно, препаратами першої лінії при цьому стані будуть ібупрофен і парацетамол – два чудові дієві доказові препарати. Але навіть якщо вони подіють, організму треба кудись дівати тепло. Як і в першому випадку, це відбувається через сечовиділення, потовиділення та дихання. Тому треба активно поповнювати кількість рідини в організмі, тобто пити воду.

3. Застуда

Незмінним супутником ГРВІ, тобто застуди, є нежить і кашель. Їх хочеться позбутися, але робити цього не варто. Адже нежить і кашель нам роблять не віруси та бактерії, а наш організм, щоб їх подолати. Це захисні реакції. Мокрота і слиз на 70% – це вода. Щоб їх розрідити і вони легше відходили, треба пити воду.

4. Запалення слизової носа

Риносинусити – це запалення слизової носа та пазух. Причин виникнення багато і лікування відрізняється. Та є один, універсальний і безпечний, спосіб, який підходить для лікування всіх видів риносинуситів. Це промивання носа. Щоправда, не звичайною водою, а фізіологічним розчином. Його можна купити в аптеці або приготувати в домашніх умовах. Візьміть літр звичайної теплої кип’яченої води і додайте чайну ложку солі – літр розчину для промивання носа у вас є.

5. Блювання

Часто застуда у дітей супроводжується синдромом ацетономічного блювання. Це стан, коли в організмі дитини не вистачає енергії, він переходить на альтернативні джерела забезпечення. Змінюється обмін речовин, а його побічним ефектом є вироблення ацетону, який викликає блювання. Також ротавірусна інфекція або будь-який гастроентерит, які супроводжуються блюванням або проносом, також першочергово потребують відновлення водно-електролітного балансу. Тобто організму потрібні вода і відновлення мікроелементів. У цьому разі воду треба пити у вигляді спеціального розчину, який називається «оральний розчин для регідратації».

6. Алкогольна інтоксикація

Алкогольна інтоксикація та абстинентний синдром – це наслідок вживання алкоголю зранку. Ці стани часто супроводжуються також блюванням і потребують відновлення рідини в організмі. Тому після вживання алкоголю слід пити багато води.

7. Отруєння

Алкоголь по суті є отрутою для нашого організму. Існує метод зменшити концентрацію токсинів у крові. Їх потрібно розбавити, розчинити просто в крові. Людина п’є воду, вона потрапляє в судинне русло, збільшує об’єм циркулюючої крові, зменшує концентрацію токсинів, вмикаються в роботу нирки, більше фільтрують сечу, більше виводять токсинів назовні. Це стосується будь-яких видів отрут: хімічних, медикаментозних, харчових, укусів змій тощо.

8. Сечокам’яна хвороба

Сечокам’яна хвороба – це утворення камінців у нирках, які потім виходять по сечоводах з дуже вираженим больовим синдромом. Його називають нирковою колькою. Щоб камінці не утворювалися, потрібно щодня випивати по 6-8 склянок чистої води. Така сама історія з інфекціями сечовивідних шляхів. Що більше ми будемо пити рідини, то більше буде утворюватися сечі, а отже з нею виводитиметься все зайве із сечовивідних шляхів.

9. Низький тиск

Коли падає тиск, з’являється млявість, головний біль, запаморочення. Перше, що спадає на думку, випити каву. Але це помилка. В основі гіпотонії, тобто зниження тиску, є гіповолемія, тобто зниження концентрації рідини в судинному руслі. Кава з кофеїном – це психостимулятор з сечогінним ефектом, тобто вона ще більше виводить рідину з організму. А щоб цього не було, потрібно пити воду.

10. Профілактика тромбозу, діабету, проблем з суглобами

Звичка всюди носити з собою пляшечку води і пити її зменшує ризик тромбозу, а отже зменшує ризик інфарктів та інсультів. Вживання води під час діабету зменшує концентрацію глюкози в крові. А ще хрящі в наших суглобах створені так, що для нормальної роботи їм також потрібна рідина. Тому щоденне вживання води вбереже суглоби та спину.

Фото з архіву Олександра Прокопчука

Вам буде корисно:

Мінеральна вода: чи можна пити її щодня.

При яких хворобах допомагає кип’ячена вода.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні