П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЗабуті рецепти української кухні: баба-шарпаніна - унікальна рибна запіканка з "історичним" минулим

Забуті рецепти української кухні: баба-шарпаніна – унікальна рибна запіканка з “історичним” минулим

Этот материал также доступен на русском языке
Урізноманітнити домашню їжу, внести нотку новизни можна за допомогою старовинних напівзабутих рецептів української кухні. Те, що готували наші предки 100 років тому, не втратило за цей час свого смаку та поживності.

Наша національна кухня багата і різноманітна. І є багато українських страв, рецепти яких незаслужено забуті. Пропонуємо вам приготувати деякі з них. Вони вам напевно сподобаються і урізноманітнять не лише повсякденний, а й святковий стіл.

Баба-шарпанина

Страва є запіканку з риби. В її основі традиційно були тарань або чабака. А ось на святковий стіл готувалася шарпанина зі шляхетного судака.

Назва згадується навіть на сторінках поеми Котляревського “Енеїда” як одне з кращих ласощів на столі царя Латина.

Інгредієнти

Судак – 1 кілограм, борошно – 1 склянка, рослинна олія – 2,5 столової ложки, цибуля – 2 штуки, морква і корінь петрушки – по 0,5 штуки, рибний бульйон – 0,5 склянки, гіркий і запашний перець, лавровий лист, сіль.

Як готувати?

  • Рибу почистіть, помийте і наріжте шматками.
  • Покладіть у каструлю рибу, корінь петрушки, цибулину, моркву, лавровий лист, перець і залийте водою.
  • Варіть на середньому вогні близько півгодини.
  • На сковороді обсмажте цибулю.
  • Приготуйте тісто: борошно змішайте зі смаженою цибулею та рибним бульйоном, у якому варився судак. Тісто має бути схоже на рідку сметану.
  • Варену рибу руками розірвіть на шматочки і викладіть у змащену олією форму.
  • Залийте тістом і випікайте 40-45 хвилин в духовці при температурі 180 градусів.

Раніше ми розповідали, які страви були в раціоні запорізьких козаків.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні