Українські козаки здебільшого готували страви з круп та риби, бо ані скотарством, ані сільським господарством вони не займалися. І хоча багато часу козаки проводили в походах, вони розумілися на їжі. Їхня їжа була простою і смачною, з десертами та напоями. Пропонуємо вам рецепти страв, які готували запорізькі козаки.
- Що їли запорізькі козаки: козацька тетеря – здорове харчування богатирів.
- Що їли запорізькі козаки: куліш із салом – простота та ситність страви цінується і в наш час
- Що їли запорізькі козаки: потапці – страва, яка захищала козаків від авітамінозу та цинги.
- Що їли запорізькі козаки: легендарна саламата складається із мінімуму продуктів – спробуйте приготувати.
- Що їли запорізькі козаки: картопляні галушки – для тих, хто розуміється на їжі.
Шулики
Шулики були улюбленим десертом козаків, їли його під час посту. Звичайні коржики з медово-маковою підливою будуть доречними на столі і сьогодні.
Інгредієнти
Борошно – 450 грамів, яйце – 1 штука, цукор – 100 грамів і 1 столова ложка, мак – 280 грамів, мед – 100 грамів, вода – 300 грамів.
Приготування
- Просійте борошно і додайте в нього яйце, 1 столову ложку цукру, 100 грамів води і 80 грамів маку.
- Замісіть тісто. Розкотіть тонкі коржі і випікайте в духовці.
- Запарте 200 грамів маку і розітріть його з цукром.
- Додайте мед і 200 грамів води.
- Охолоджені коржі розламайте на шматки будь-якої форми і залийте маково-медовою підливою.