П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаРізнеНаші люди: 7 фактів із життя Климента Квітки - супутника життя Лесі...

Наші люди: 7 фактів із життя Климента Квітки – супутника життя Лесі Українки

Этот материал также доступен на русском языке
4 лютого виповнюється 144 роки від дня народження Климента Квітки. Він більше відомий як чоловік Лесі Українки. Адже Климент Квітка був етнографом, фольклористом, музикознавцем, який зібрав і записав для нащадків кілька тисяч народних пісень.

Багато хто з них українські композитори використали для своїх симфонічних та інструментальних творів.

  1. Народився Климент Квітка у 1880 році у селі Хмелів Сумської області. Він закінчив київську гімназію із золотою медаллю та навчався у київському музичному училищі за класом фортепіано. Продовжив освіту у Київському університеті Святого Володимира, на юридичному факультеті.
  2. 1898 року на одному з вечорів університетського літературно-артистичного товариства Квітка познайомився із Лесею Українкою. Вона запропонувала йому записувати пісні, які знала. І починаючи з того часу Квітка робив записи з голосу поетеси, а пізніше видав збірку «Мелодії за голосом Лесі Українки».
  3. Відносини Лесі Українки та Клименту Квітки багато сучасників сприймали як виклик моральним нормам та традиціям тогочасного суспільства . Квітка був молодший за Лесі на дев’ять років, а крім того, вони жили в цивільному шлюбі. І лише під величезним тиском рідних Лесі Українки вони мусили освятити шлюб у церкві.
  4. 1917 року Центральна Рада призначила Климента Квітку заступником генерального секретаря у судових справах, а через рік він обійняв посаду заступника міністра юстиції Української Народної Республіки.
  5. Климент Квітка знав 13 мов та займався музичною та етнографічною діяльністю. Він зібрав понад шість тисяч народних пісень, склав «Посібник для збирачів фольклору», підручник «До вивчення побуту лірників».
  6. За радянських часів Квітка працював у Всеукраїнській академії наук, де організував Кабінет музичної етнографії. 1933 року його звільнили з роботи з політичних мотивів і відправили під арешт на півтора місяці. За рік Квітку знову заарештували. Три роки він провів у таборі, але йому пощастило – його достроково звільнили та відновили на роботі у консерваторії.
  7. Його звинувачували у націоналізмі, оскільки він підтримував стосунки та активно співпрацював із Михайлом Грушевським.
  8. У 65 років Квітка одружився з 25-річною піаністкою Галиною Кащеєвою. Незважаючи на те, що цей шлюб не схвалювали колеги, він виявився вдалим. Кащеєва збиралася написати книгу про Квітку, але не встигла – вона померла, як і Леся Українка, у 42 роки.
  9. Клімент Квітка був організатором першого в Україні музично-фольклористичного центру та Кабінету музичної етнографії при Всеукраїнській академії наук. Крім того, Квітка заклав теоретичні засади нових напрямів у вивченні музики та сучасної музично-фольклористичної педагогіки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні