Його цілющу силу ми знаємо з дитинства – напевно, всім траплялося прикладати широке листя подорожника до подряпин, що кровоточать, і садна. Але «вміє» він набагато більший.
Коли допоможе сік подорожника?
Сік зі свіжого листя подорожника ефективний при хронічних гастритах, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки з нормальною або зниженою кислотністю шлункового соку.
При вживанні соку з листя подорожника відзначається зменшення або зникнення болю та диспепсичних явищ, поліпшення апетиту.
Як приймати сік
При гастритах, колітах, ентероколітах
Найкращих результатів можна досягти, якщо пити сік подорожника по 1 столовій ложці 3 рази на день за 15-20 хвилин до їди. На зиму сік консервують горілкою, змішуючи у рівних пропорціях.
Сік подорожника з медом для шлунка
Корисний при кровотечах, проносах, виразковій хворобі шлунка та 12-палої кишки при нормальній та зниженій кислотності, захворюваннях та здутті кишечника. 1–2 столові ложки соку і 1 столову ложку меду розводять у склянці води кімнатної температури, п’ють 4 рази на день до їди, курс – 30 днів.
При хворобах шлунка, хронічній дизентерії
Треба змішати рівні об’єми соку свіжозібраного листя подорожника великого і трави подорожника блошиного. Приймають по 1 столовій ложці 3 рази на день за 15-20 хвилин до їди, розводячи у 1/4 склянки води, протягом 30 днів – при анацидних гастритах, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки без підвищеної кислотності, хронічних колітах.
Як приготувати сік
Сік подорожника віджимають зі свіжого листя, заготовленого з травня по вересень. Листя з частиною черешка промивають у холодній воді (дають воді стекти), ошпарюють окропом, пропускають через м’ясорубку і віджимають через щільну тканину.
Якщо сік вийшов густим, то його розводять водою (1:1). Кип’ятять 1-3 хвилини.