Запитання читача:
– Останніми роками лікарі наполегливо радять частіше їсти жирну морську рибу, не відмовлятися від шматочка-другого сала. А оливкову олію холодного віджиму вважають мало не рідкісними ліками, корисними для травлення та судин. Але на надлишок жирної їжі може погано відреагувати печінка. Як цього не допустити?
Відповідає лікар-гепатолог Віталій Янченко:
– Продукти – це ті самі ліки, тому головне – не переборщити з дозою. Наприклад, на день людині середньої статури можна з’їдати приблизно 50 грамів жиру. Найкорисніший жир – омега-3 жирні кислоти – міститься у червоній рибі з холодних морів.
Пару разів на тиждень можна дозволити собі невеликий шматочок свіжого сала. Реабілітовано вже вершкове масло, але лише доброї якості.
Корисна і нерафінована рослинна олія – оливкова, кукурудзяна, соняшникова. Ці жири необхідні організму, адже вони беруть участь у виробленні гормонів.
– Чим можна замінити дорогу морську рибу?
– Морською рибою дешевшою. Корисні жирні кислоти містяться у звичайному оселедці, причому навіть у більшій кількості, якщо риба дуже жирна. Також багато їх у горіхах, насінні. Омега-3 жирні кислоти вважаються гепатопротекторами: вони очищають печінку від токсинів, відновлюють мембрану клітини і беруть участь у виробленні вітаміну D, а також запобігають накопиченню в судинах бляшок холестерину.
Крім того, в рибі багато жиророзчинного вітаміну А (він добре засвоюється разом з риб’ячим жиром). Цей вітамін потрібен для роботи нервової системи і допомагає бачити у темряві. Обмінні процеси, в яких він бере участь, також відбуваються у печінці.
Також корисний для печінкових клітин вітамін Е, якого багато в морепродуктах, рослинних оліях – соняшниковій, оливковій, меншою мірою – у тваринних жирах.
Нагадаємо, ми розповідали про міфи про сало.