Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіЯк одесит із Валенсії допомагає одеситам в Іспанії

Як одесит із Валенсії допомагає одеситам в Іспанії

Этот материал также доступен на русском языке
Вихідець з Одеси Олександр Вихованець живе в іспанській Валенсії і зараз допомагає біженцям їхньої України адаптуватися до життя в новому місці та оформлювати необхідні документи, організовує відправку гуманітарки та налагоджує зв'язки між містами.

Как одессит из Валенсии помогает одесситам в ИспанииЯк би тепло та гостинно не приймали українських біженців за кордоном, проте вписатися в інше життя не так просто. Даються взнаки і незнання мови, і місцевих правил, інший менталітет… та й документів для отримання статусу доводиться оформити чимало. У такій ситуації найкращим помічником є той, хто вже має подібний досвід адаптації до нового життя та бажання сприяти своїм землякам. Такою людиною в іспанській Валенсії для багатьох вимушених переселенців з України став одесит Олександр Вихованець.

Ми познайомилися під час виставки міжнародного конкурсу карикатур «Російський військовий корабель, йди на ***», що проходила в Мадриді за підтримки Rotary Ukraine. Олександр спеціально приїхав із Валенсії, прочитавши у чаті української діаспори, що цей проект народився в Одесі.

— До пандемії ковіда та війни в Україні я практично жив на два будинки, в Одесі та Валенсії, — розповідав Олександр. — У рідних краях бував щороку й подовгу. У Валенсії я живу і працюю вже понад двадцять років. Але своїм рідним будинком, як і раніше, вважаю Одесу. Там моя сім’я, друзі та частина моєї душі та духу.

Мій новий друг розпитує про Одесу, але при цьому показує таку поінформованість у справах та турботах нашого міста, що тільки доводиться дивуватися. Як з’ясувалося, він регулярно переглядає всі одеські новини на інформаційних порталах, але найчастіше заглядає на сайт Всесвітнього клубу одеситів. Він часто заходить до клубу, буває на різноманітних творчих зустрічах під час своїх приїздів до рідного міста.

— Понад 40 років тому Одеса та Валенсія підписали договір про побратимські відносини, — розмірковує Олександр. – Враховуючи, що обидва морські міста є транспортними, культурними та туристичними центрами, широко відкриті для всього світу, то можна було б припустити, що вони активно розвиватимуть дружбу та співпрацю у різних сферах. Однак цього не сталося, зв’язків між містами практично немає. На мій погляд, саме зараз, коли Валенсія та її мешканці активно допомагають Україні в гуманітарній сфері і тут живуть кілька сотень українських біженців, варто зробити зусилля, щоб надати побратимським зв’язкам нового імпульсу.

 

Сам одеський валенсієць робив спроби зробити свій внесок у реанімацію цих контактів. В Одеській міськраді, за його словами, на ці зусилля не відреагували, але у Всесвітньому клубі одеситів і в мерії Валенсії вирішили сприяти. Було вирішено створити у Валенсії філію Всесвітнього клубу одеситів. Але, на жаль, наших земляків на той момент у цьому іспанському місті більше не виявилося і тоді Олександр організував Асоціацію дружби між Україною та Валенсією.

Ця неформальна громадська організація за підтримки мерії Валенсії почала активно працювати з перших днів російської агресії в Україні. Олександр разом зі своїми соратниками організували кілька продуктових, речових та лікарських відправлень до України, зокрема й до Одеси. Також уже з українськими діячами культури організували фестивалі української культури у Валенсії та Барселоні. Найближчим часом тут буде організовано і виставку Міжнародного конкурсу карикатур «Російський військовий корабель, йди на ***», а також доставлено до Одеси для місцевих шкіл партію комп’ютерів.

Війна ще триває. Але Олександр Вихованець разом зі своїми однодумцями у мерії Валенсії вже активно працює над повоєнними проектами, метою яких є презентація України, культури та мистецтва її народу, а також розширення та поглиблення дружніх зв’язків та співпраці між містами-побратимами Одесою та Валенсією.

Участники фестиваля украинской культуры и искусства в Барселоне.

Аташе з культури Посольства України в Іспанії Сергій Соловйов під час телефонної розмови в Мадриді говорив про те, що зараз, коли в Україні йде війна і більшість країн світу надають нам допомогу, як ніколи потрібні також розуміння та співчуття місцевих жителів. Офіційні дипломатичні структури України ведуть генеральну лінію цієї діяльності, але не в змозі за всього їхнього бажання охопити населення всіх великих і малих міст.

У цій ситуації допомога українських волонтерів, таких як Олександр Вихованець, у боротьбі проти російської агресії та її наслідків має велике значення. І часом вони можуть зробити більше, ніж дипломатичні структури.

Саме організовані волонтерами виставки, концерти, фестивалі, лекції справляють найемоційніше враження на місцевих жителів, сприяють популяризації України, її героїчного народу. Одеса, яка має понад тридцять угод про побратимські та партнерські відносини, і, очевидно, багато друзів та соратників у цих містах могла б бути одним із лідерів в організації цієї волонтерської діяльності за кордоном.

Олександр Федоров, член Міжнародної федерації журналістів. Мадрид-Одеса

На заголовному фото: Прапор України на вулицях Валенсії. У популярності українська

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні